Din ce in ce mai multe cercetari sugereaza ca circumferinta taliei este un factor de risc pentru diferite afectiuni, prin comparatie cu indexul de grasime corporala. Motivul principal este grasimea viscerala ce inconjoara organele interne. Grasimea viscerala elibereaza substante chimice in organism, ce pot provoca leziuni oxidative, hipertensiune arteriala, un nivel ridicat de colesterol, bolili de inima, diabetu, cancerului si chiar dementa. Cu toate acestea, unele persoane intampina dificultati mari in a isi mentine circumferinta taliei in limitele normale. Iata care sunt cei cinci factori care contribuie la depunerea grasimii pe abdomen, scrie prevention.com.

Grasimea abdominalaFoto: Google

1. Mostenirile genetice si forma corpului

O parte din factorii ce determina zona corporala unde se depoziteaza grasimea se refera la genetica. Daca persoanele de sex feminin din familie au corpul in forma de mar, atunci miscarea fizica si limitarea aportului de calorii sunt masurile de precautie recomandate de specialisti pentru a reusi sa mentii o circumferinta a taliei in limitele normale.

2. Schimbarile hormonale

In perioada premenopauzei, femeile observa adesea o crestere in volum a stratului de grasime din jurul taliei, declansat de scaderea nivelului de estrogen din organism, dar si de incetinirea metabolismului. Solutia este cresterea masei musculare din zona abdomentului, sunt de parere specialistii.

3. Sindromul ovarelor polichistice

Acest sindrom afecteaza aproximativ 20% dintre femei in perioada cea mai fertila din viata. Acestea au un nivel ridicat de testosteron si au tendinta de a lua in greutate in special in zona taliei. In acest caz, vizita la medicul ginecolog este obligatorie.

4. Lipsa odihnei de calitate pe durata noptii

O serie de studii efectuate pana in prezent arata ca un program de odihna de mai putin de cinci ore si mai mult de opt ore de somn pe durata noptii este asociat cu o crestere a nivelului de grasime abdominala. "Atunci cand nu obtinem odihna de calitate de care organismul nostru are nevoie, metabolismul incetineste pentru a conserva nivelul de energie. De cele mai multe ori ajungem sa consumam alimente bogate in grasimi pentru a compensa lipsa de energie," declara medicul cardiolog Holly S. Andersen de la New York Presbyterian Hospital's Heart Institute.

5. Nivelul de stres

Atunci cand suntem in mod constant sub presiune, organismul elibereaza mai mult cortizol, un hormon ce declanseaza pofta pentru alimentele bogate in grasimi si zaharuri. Cortizolul modifica chimia corpului, asa incat ajungem sa ardem mai putine calorii decat consumam, iar restul se depoziteaza in jurul taliei. Pentru a preintampina acest efect, specialistii recomanda adoptarea programelor terapeutice, precum sunt clasele de yoga, dar si adoptarea unui program de activitate fizica sustinut.

Citeste si: