Federatia Solidaritatea Sanitara: 424 de lei, valoarea medie a spagii in Romania pentru actul medical conditionat

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 14 decembrie 2013, 11:16 DoctorH - DoctorH Actualitate


Valoarea medie a platilor informale in cazurile de conditionare a actului medical in Romania este de 424 de lei (aproximativ 95 de euro), potrivit unui studiu publicat sambata de sindicatul Federatia Solidaritatea Sanitara efectuat cu un esantion reprezentativ de 2.376 de angajati din sistemul sanitar romanesc, transmite Agerpres.

Potrivit studiului, numai 6% dintre respondenti au recunoscut existenta conditionarii actului medical de aceste plati, insa acest procent "este mult mai mic decat cel indus de frecventa cu care acest aspect este vehiculat".

"Procentul de aproape 6% este ingrijorator atunci cand vorbim de conditionarea actului medical, aceste cazuri inscriindu-se in categoria a ceea ce opinia publica desemneaza drept spaga", se afirma in concluziile studiului Federatiei Solidaritatea Sanitara referitor la salarizarea in sistemul medical romanesc.

Valoarea medie a sumelor obtinute in cazul conditionarii actului medical (ca medie a valorilor indicate de cei 6% dintre respondentii care au aratat existenta conditionarii actului medical) este de 424 lei, evidentiaza studiul.

Pe de alta parte, 37% dintre respondenti au recunoscut existenta unor "plati informale voluntare facute de pacienti catre personal", cuantumul mediu al acestora fiind calculat la 166 de lei (aproximativ 35 de euro).

"Marea majoritate (92%) a salariatilor care au indicat existenta platilor informale considera inechitabil "sistemul platilor informale". Principalii beneficiari ai platilor informale sunt medicii, urmati de asistentii medicali. Majoritatea medicilor considera ca beneficiaza de platile informale/onorariu medicii si asistentii in timp ce majoritatea asistentilor considera ca beneficiaza doar medicii", evidentiaza studiul.

De asemenea, 50,3% dintre respondenti considera ca sistemul platilor informale trebuie inlocuit de un sistem eficient de asigurari de sanatate, care sa genereze finantarea suplimentara a sistemului sanitar, respectiv posibilitatea unei salarizari corespunzatoare. "Daca adaugam si respondentii care cred ca platile informale ar trebui sa fie pur si simplu eliminate, se ajunge la un procent de 72% dintre respondenti care doresc eliminarea platilor informale, sub o forma sau alta. Doar 28% dintre respondenti considera necesara oficializarea platilor informale, marea lor majoritate indicand insa faptul ca o astfel de varianta ar trebui dublata de mecanisme care sa asigure distribuirea lor echitabila", afirma autorii studiului.

Totodata, 94% dintre salariatii din sistem care au participat la studiu considera ca majorarea salariilor va conduce la cresterea calitatii serviciilor medicale, iar 78% dintre respondenti au indicat cresterea discreta sau semnificativa a calitatii serviciilor medicale in cazul introducerii salarizarii in functie de performanta.

Nu mai putin de 46% dintre respondenti au indicat ca sunt afectati de fenomenul inechitatilor salariale, determinat de incoerentele legislative din ultimii 5 ani, afirmand ca au salariul mai mic decat colegii loc care au acelasi nivel de pregatire si lucreaza la acelasi loc de munca.

In ceea ce priveste reforma finantarii Sanatatii, introducerea asigurarilor complementare cumuleaza 50,9% din optiunile salariatilor. Un procent similar indica drept parte a solutiei cresterea nivelului de colectare la bugetul asigurarilor sociale de sanatate.

Suportarea de catre pacienti a diferentelor de cost pentru ceea ce depaseste pachetul de baza este indicata de doar 25,8% dintre salariati.

Pe de alta parte, in opinia a circa 70% dintre salariatii sistemului care au participat la studiu, disponibilitatea de plata suplimentara a pacientilor direct catre unitatile sanitare, pentru serviciile nedecontate de CNAS, este foarte mica sau chiar inexistenta.658 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Studiul releva prostia si raca dintre respondenti (Sâmbătă, 14 decembrie 2013, 11:42)

  MiticaPalarierul [utilizator]

  Well ... multumim frumos pentru studiu, deoarece acesta releva trei lucruri importante:

  1.medicii si asistentii sunt lipsiti de deontologie profesionala - deoarece CONDITIONEAZA actul medical de platile informale.

  Propunerea mea este ca toate celelalte categorii profesionale sa conditioneze interactiunea cu un medic de plata informala suplimentara a serviciilor si produselor.

  2. este evidenta invidia si raca dintre cadrele medicale - care cred ca colegul este mai prost, insa mai bine platit (aici avem fenomenul national cu "capra vecinului"), in contraductie cu ce auzim de la membrii din Conducerea Colegiului Medicilor - despre buna pregatire, despre selectia grijulie a cadrelor din sanatate, despre ... basme !

  3. releva ipocrizia medicilor si a cadrelor medicale - 94% considera ca va creste calitatea serviciilor medicale, daca cresc salariile ... Hai sa fim seriosi - avem dovezi adunate prin cercetare sociologica de decenii ca cresterea salariilor nu duce la o crestere a calitatii serviciilor medicale. Calitatea ramane constant aceeasi doar dupa schimbari salariale. Analizati trecut recent (30 de ani) - salariile medicilor si asistentilor, puterea lor de cumparare a crescut constant (dar putin) - insa calitatea serviciilor medicale nu a crescut deloc.

  Cauza este probabil cea enuntata mai sus - PROSTIA CONGENITALA ! de care s-au infectat in contact cu scoala de management sanitar din strada Vaselor, coltz cu Fainari, perpendicular pe Orzari, din mahalaua Caramidari, de la Zece Mese mai incolo ... (strada respectiva nu are legaturi directe nici cu Pieptanari, nici cu Blanari, nici cu Olari, dar este aproape de Agricultori).

  Ce mai ... niste cacanari ...

  "Patria si Dreptul Meu!"
  .


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă