Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine ca hemofilia va fi prioritate nationala in Strategia de sanatate incepand din 2014, urmand sa fie infiintat Comitetul National pentru Hemofilie si sa se asigure accesul egal al pacientilor la o terapie de substitutie eficienta si performanta, transmite Mediafax.

Eugen NicolaescuFoto: Hotnews

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, Consortiul European de Hemofilie si Asociatia Romana de Hemofilie au semnat vineri parteneriatul "Hemofilia, o prioritate pentru Sanatatea Publica din Romania", in cadrul Conferintei Europene de Hemofilie.

"Am semnat acest acord cu dorinta de a transmite un semnal puternic de seriozitate in ceea ce priveste preocuparea Ministerului Sanatatii pentru bolnavii de hemofilie. Va asigur ca in centrul politicilor noastre de sanatate sta pacientul, iar protocolul pe care l-am semnat astazi demonstreaza modul in care vom lucra - transparent si in dialog continuu", a declarat ministrul Eugen Nicolaescu, citat intr-un comunicat de presa transmis sambata.

Ministrul Sanatatii a declarat, la conferinta, ca va fi infiintat Comitetul National pentru Hemofilie si se are in vedere evaluarea si dezvoltarea Registrului National al pacientilor cu hemofilie. Nicolaescu a precizat ca va avea in vedere si elaborarea ghidurilor clinice pentru tratarea hemofiliei la domiciliu.

"Hemofilia va fi prioritate nationala in Strategia nationala de sanatate incepand cu anul 2014, iar Ministerul Sanatatii va lua toate masurile legislative necesare in vederea asigurarii accesului egal al bolnavilor cu hemofilie din Romania la o terapie de substitutie eficienta si performanta", a mai spus ministrul Eugen Nicolaescu.

Parteneriatul are in vedere stabilirea unei mecanism de colaborare si consultare in domeniu, luand in considerare situatia bolnavilor cu hemofilie din Romania si necesitatea sincronizarii cadrului national la recomandarile Comisiei Europene, precum si directiile strategice de actiune in domeniu, a pecizat Minsiterul Sanatatii.

Protocolul prevede, printre altele, crearea unui grup de lucru format din cate un reprezentant de la Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Comisia de hematologie a MS si Asociatia Romana de Hemofilie, care se va intruni trimestrial pentru analiza si evaluarea situatiei bolnavilor cu hemofilie, in vederea identificarii masurilor adecvate pentru solutionarea disfunctionalitatilor.