Pana la 90% dintre absolventii de scoala din marile orase din Asia sufera de miopie, arata un studiu citat de BBC News. Potrivit cercetatorilor, "cresterea extraordinara" a acestei afectiuni este generata de elevii si studentii care petrec foarte mult timp la scoala studiind si nu se expun suficient luminii naturale.

Cercetatorii au declarat ca aproape unul din cinci dintre acesti studenti ar putea fi afectat de tulburari de vedere severe si chiar orbire.

In Marea Britanie, incidenta medie a cazurilor de miopie este intre 20% si 30%, precizeaza BBC.

Potrivit profesorului Ian Morgan de la Universitatea Nationala din Australia, care a condus acest studiu, 20-30% era in trecut si media incidentei acestei afectiuni in randul populatiei din Asia de Sud-Est.

"Ceea ce am facut noi a fost sa centralizam un bilant al tuturor cazurilor, care ne arata ca ceva extraordinar s-a intamplat in estul Asiei in ultimele doua generatii", a spus el pentru BBC.

"Incidenta a crescut de la circa 20% cazuri de miopie in randul populatiei pana la mult peste 80%, apropiindu-se de 90%, in randul tinerilor adulti, iar cu cat acestia inainteaza in varsta, media celor afectati va creste. Reprezinta fara indoiala o problema majora de sanatate", a mai spus acesta.

Potrivit studiului, problema este cauzata de o combinatie de factori - obligatia fata de scoala si lipsa luminii naturale.

Profesorul Morgan sustine ca multi copii din Asia de Sud-Est petrec multe ore la scoala invatand si apoi acasa facandu-si temele. Acest lucru pune presiune asupra ochilor, insa expunerea timp de doua-trei ore la lumina Soarelui compenseaza acest lucru si ajuta la mentinerea sanatatii ochilor.