"Nu a fost vorba de implicarea unui stat din exterior in evenimentele din aprilie 2009. Nu putem vorbi ca a fost implicata Romania sau alte state in organizarea evenimentelor. Trebuie sa ne lamurim in interior. Problema este ca nu exista o baza de date cu pozele provocatorilor", a afirmat vineri, intr-o conferinta de presa, procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Zubco, citat de Jurnal de Chisinau.

Declaratiile acestuia vin dupa ce fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat Romania, in repetate randuri, de implicare in organizarea protestelor violente din aprilie anul trecut, de la Chisinau.

Procurorul general al Republicii Moldova a mai anuntat ca exista 106 sesizari privind actiunile fortelor de ordine care au dus la maltratarea tinerilor in aprilie 2009, dintre care 8 cauze au fost deja trimise in judecata, si exista si o cauza penala privind o tentativa de omor, comisa de un politist.

Valeriu Zubco a mai precizat ca o ancheta va stabili daca fostul premier Zinaida Grecianii are legatura cu folosirea armelor de foc impotriva demonstrantilor, pe 7 aprilie 2009.

Pe 5 aprilie 2009, au avut loc alegeri parlamentare in Republica Moldova. O zi mai tarziu, Comisia Electorala anunta victoria in alegeri a Partidului Comunist, iar dupa doar cateva ore, 20.000 de moldoveni, in marea lor majoritate tineri, se adunau in fata sediului Presedintiei, acuzand fraudarea scrutinului. Protestul a fost popularizat cu ajutorul unei campanii virale pe Twitter. La randul lor, partidele din opozitiei au anuntat ca nu vor recunoaste rezultatele scrutinului parlamentar.

Pe 7 aprilie, numarul protestatarilor a continuat sa creasca si au aparut primele incidente violente intre acestia si fortele de ordine. Zeci de oameni au fost raniti, iar numarul mortilor nu este nici astazi cunoscut cu exactitate, mai multi tineri murind atunci in conditii suspecte, in arestul Politiei.