Marian Lupu ar putea atrage opt dezertori din Partidul Comunist pentru ca probabil exista reprezentanti ai PCRM care nu l-au urmat de frica lui Voronin, a declarat jurnalistul independent Stela Popa intr-un interviu acordat lui Cristian Pantazi in Studioul HotNews.ro. Ea este de parere ca Lupu si-ar rata cariera politica daca ar face o alianta cu comunistii si ca liderii Opozitiei trebuie sa fie foarte corecti in negocieri si sa-si lase la o parte interesele proprii.

Inregistrarea interviului a fost precedata de o discutie online cu cititorii HotNews.ro, care poate fi urmarita integral aici.

Asculta interviul

Descarca interviul in format MP3

Fragmente din interviu

  • Partidul Comunistilor nu cred ca va pleca de la putere foarte usor, pentru ca nu are niciun motiv sa vrea sa lase din maini puterea, o putere pe care a controlat-o in tot acest timp in cel mai dictatorial mod posibil.
  • Sansele Opozitiei sunt mari; depinde cat de inteleapta si cat de corect va proceda pe mai departe.
  • Nu pot sa spun ca sunt sigura ca Marian Lupu nu va face alianta cu comunistii, pentru ca facea zilele trecute, in fata presei romane, declaratii si spunea ca trebuie sa mergem spre UE si trebuie scoase vizele pentru romani, iar cand a aparut in fata presei ruse a fost putin mai abil, a evitat anumite raspunsuri care ar fi deranjat Rusia.
  • Marian Lupu este un politician tanar si daca va face coalitie cu Partidul Comunist risca sa-si opreasca cariera politica (...) Poate sa repete istoria PPCD-ului, a lui Iurie Rosca, care in 2005 a dat votul pentru comunisti si iata ca a fost penalizat de electoratul din Republica Moldova, pentru ca acum a luat 2%.
  • Noi nu le spunem tradatori (parlamentarilor comunisti care ar vota impreuna cu Opozitia la alegerea presedintelui, n.r.), le spunem voturi de aur.
  • In cazul lui Marian Lupu cred ca sansa ca din Partidul Comunist sa dezerteze acele opt persoane este foarte posibila si chiar probabila. Pentru ca, poate ca atunci cand domnul Marian Lupu a plecat spre PD nu au avut sansa sa-l insoteasca, teama fiindu-le de Vladimir Voronin si de mana de fier a acestuia.
  • Este extrem de importanta centralizarea votului diasporei, pentru ca ar putea sa scada cu 1 numarul de mandate ale comunistilor. Atunci 47 de mandate, impreuna cu cele 13 ale Partidului Democrat al lui Marian Lupu, rezulta 60 de mandate. Deci nu mai sunt cele 61 de mandate necesare pentru alegerea presedintelui.
  • Cred ca Romania va avea un cuvant de spus. Si Romania trebuie sa-si joace rolul si cartea bine la Chisinau.
  • Criza gazelor deja se contureaza. Asta e si un pericol care mai mult ca sigur va aparea in timp. Totusi noi trebuie sa facem fata acestui blocaj, iar in acest context Bruxelles-ul si Romania ar trebui sa ne sustina, sa sustina Opozitia de la Chisinau, ca sa nu ajungem iar in situatia din 1998-2000, cand partidele democratice aflate la guvernare nu au facut fata crizei care s-a abatut asupra Republicii Moldova si pe fundalul careia a venit la putere Partidul Comunist.
  • Jurnalistii de la Chisianu au reusit sa gaseasca iesirea din situatie prin intermediul internetului. De aceea a fost si supranumita asa-zisa revolutie de la Chisinau "The Twitter Revolution".
  • Mai bine de jumatate din resursele media de la Chisinau sunt controlate de comunisti.
  • S-a incercat o intimidare, dar asta nu a schimbat nimic. Se stie ca pe internet stau in special tinerii, oamenii cu viziuni.
  • Partidele de opozitie trebuie sa fie extrem de atente si sa nu-si puna in fata interesul propriu. (...) Cred ca Opozitia va fi destul de matura sa faca o intelegere corecta si sa nu dezamageasca si sa nu ajungem iarasi in acea situatie din 1998-2000 si sa nu permitem comunistilor sa mai acceada o data in fruntea tarii.