"Guvernul precedent, condus de Romano Prodi, a deschis piata muncii italiene pentru muncitorii romani in marea majoritate a situatiilor. Deschiderea a avut loc in conformitate cu legislatia si prevederile Uniunii Europene in materie de libera circulatie a cetatenilor comunitari", a declarat pentru HotNews.ro ministrul italian al muncii, Maurizio Sacconi.

El a adaugat ca deschiderea vizeaza "majoritatea sectoarelor, de la cel agricol pana la cel al intreprinzatorilor particulari".

La cererea HotNews.ro de a preciza care va fi strategia noului guvern Berlusconi in legatura cu liberalizarea completa a pietei muncii pentru romani de la 1 ianuarie 2009, ministrul Sacconi a ezitat sa dea un raspuns concret: "Au fost unele probleme si vom decide in urma verificarilor acestora".

Declaratiile ministrului Maurizio Sacconi au fost facute in cadrul unei conferinte de presa la sediul Ministerului Muncii de la Roma. Conferinta a avut ca obiect prezentarea noii Campanii de comunicare cu privire la integrarea imigrantilor, finantata de guvernul italian.

Cunoscutul cantaret Claudio Baglioni, promotor al integrarii imigrantilor

Prezentarea noii campanii pro-integrare a atras atentia presei si datorita prezentei unui promotor de exceptie: cantaretul italian de muzica usoara Claudio Baglioni.

Prezent la lansare, Baglioni a atras atentia asupra unui fenomen important si masiv care se desfasoara in Italia: cresterea numarului imigrantilor. "Suntem din ce in ce mai amestecati, dar acest lucru este o imbogatire a noastra, a italienilor. Politicienii de azi au o sarcina importanta, aceea a integrarii imigrantilor. Daca nu o vor face, se poate ajunge la dezintegrare, si nu e doar un joc de cuvinte", a declarat Claudio Baglioni in cadrul conferintei.

In luna ianuarie 2008, fostul guvern Prodi a decis prelungirea regimului tranzitoriu pentru romani in ceea ce priveste accesul pe piata muncii (circulara 1 din 4 ianuarie 2008 a Ministerelor de Interne si cel al Solidaritatii Sociale). A fost liberalizat accesul romanilor doar la anumite sectoare: cel al intreprinzatorilor si personalului cu inalta calificare, turism, agricultura, asistenta la domiciliu, constructii si metal-mecanica. Pentru toate celelalte categorii este necesara o autorizatie (nulla osta) din partea Biroului Unic pentru imigratie.