Si Irlanda a devenit in ultimul timp una dintre cele mai neatractive tari din Vest pentru romanii care cauta de lucru in strainatate. Principalul motiv: scaderea dramatica a pietei de constructii.

Potrivit oficialitatilor irlandeze, in primele 6 luni ale acestui an au obtinut numarul PPS (necesar pentru orice contract de munca) doar 3.812 romani, fata de 9.061 in primele 6 luni ale anului 2007.

Si mai mic este insa numarul cetatenilor romani care au primit permis de munca pentru a lucra in Irlanda in acest an, doar 76 din cei 3.306 care au PPS number. “Acest numar indica marimea pietei negre in care muncesc romanii”, a declarat un oficial al administratiei centrale de la Dublin.

Indicatorii au importanta lor: Guvernul Irlandei este obligat de catre Uniunea Europeana sa ridice restrictiile de munca pentru cetatenii romani incepind cu 1 ianuarie 2009, daca nu aduce dovezi clare care sa indice ca aceasta masura va duce la destabilizarea pietei de munca din Irlanda.

Si cum romanii care se indreapta spre Irlanda in cautare de munca sunt din ce in ce mai putini, iar numarul celor care locuiesc deja in Irlanda dar care au decis sa revina in Romania este din ce in ce mai mare, specialistii pietei de munca apreciaza ca Guvernul de la Dublin va deschide complet piata pentru romani de la 1 ianuarie. “Masura va duce si la cresterea taxelor legale colectate de la romani pentru bugetul Irlandei”, se mai spune.