Numarul romanilor care muncesc cu forme legale in Italia este de 196.000, marea lor majoritate fiind barbati, indica un raport al institutului italian de Statistica. Ei sunt mai bine educati decat media italiana - 72,3% dintre ei fiind absolventi de liceu sau de institutie de invatamant superior - insa muncesc ceva mai multe ore pe saptamana decat restul lucratorilor din Italia: 38,2 ore fata de 37,7 de ore media italiana. Dupa 1 ianuarie 2007, romanii si albanezii au solicitat cele mai multe permise de sedere.

Romanii care muncesc in Italia sunt concentrati in regiunile Lazio, Piemonte, Lombardia si Toscana si sunt in majoritate barbati, arata raportul intocmit de autoritatile italiene, rata de ocupare fiind de 71,9 %, superioara mediei italiene. Si rata mediei de ocupare feminina - cu o valoare de 56,6% - depaseste media italiana.

Datele statistice italiene releva faptul ca romanii sunt mai educati decat media , in conditiile in care 72,3% dintre ei au absolvit liceul sau o institutie de invatamant superior. Insa potrivit acelorasi date ei lucreaza ceva mai multe ore - 38,2 ore pe saptamana - decat media italiana (37,7%). In cazul barbatilor, numarul orelor muncite pe saptamana poate ajunge la 41,7. Serile, noptile si duminicile par sa fie intervale de timp nealocate muncii, intrucat romanii lucreaza mai putin decat media celorlalti cetateni straini in aceste perioade.

Profesional, 47,4% dintre cetatenii romani lucreaza in industrie, ponderea constructiilor fiind de doar 23,1%. Insa in acest domeniu activeaza in majoritate barbati, 67%, in timp ce proportia femeilor este de 20%. ele au ocupatii in special in sectorul domestic si cel al asistentei acordate familiilor (38,9%).

Ocupatiile conationalilor nostri sunt de zidari, muncitori necalificati in constructii, tamplari, dulgheri, muncitori necalificati in agricultura, soferi de camion, magazineri, soferi, in cazul barbatilor, in timp ce femeile - o treime din ele - lucreaza in sectoare domestice. Romancele sunt si ospatarite, asistente medicale, bucatarese sau lucreaza in domeniul serviciilor de curatenie.

Nu mai putin de 90,6% dintre romani sunt angajati, iar dintre acestia 14,2% au contracte de munca pe perioada determinata. Contracte de munca part time au 18% dintre ei, iar in cazul femeilor proportia poate ajunge la 37,2%.

In cea mai mare parte, lucratorii romani din Italia sunt tineri sub 35 de ani.

Aproape 300.000 de romani au solicitat permise de sedere dupa 1 ianuarie 2007

Dupa 1 ianuarie 2007, romanii au solicitat si obtinut 278.582 de permise de sedere, situandu-se pe locul doi dupa albanezi (282.650) dintre comunitatile de straini din Italia si fiind urmati de marocani. Dintre cetatenii statelor UE, doar polonezii intra intre primele zece nationalitati, cu aproximativ 79.000 de permise. Cetatenii Republicii Moldova au obtinut v de permise de sedere.

Dintre romani, 68,5% au solicitat permise pentru munca, alti 28,1% pentru reintregirea familiei. Cei mai multi romani care au solicitat permise de munca au intre 18 si 34 de ani, indica datele statistice.

Numarul total al romanilor rezidenti in Italia dupa ianuarie 2007 este, potrivit raportului, de 342.200, si a crescut de peste doua ori si jumatate fata de anul 2002.