Romanii din Italia propun infiintarea unui Minister al Diasporei la Bucuresti
Propunerea a venit din partea Partidului Romanilor din Italia iar ideea este sustinuta si de alti reprezentanti ai romanilor.
Giancarlo Germani: “Diaspora, o bogatie a Romaniei, nu o povara”
Giancarlo Germani, presedintele Partidului Romanilor din Italia, ne-a oferit mai multe detalii despre propunerea facuta: “Consideram ca un asemenea proiect trebuie sa constitue o prioritate a statului roman. Nu ar fi doar o modalitate de a valoriza diaspora, ci si o investitie utila Romaniei in viitor. Romanii din strainatate constitue o resursa economica si sociala importanta. In curand ei vor reprezenta si o resursa politica. Ma refer la diaspora din Uniunea Europeana. Diplomatia romaneasca ar putea avea, in viitor, un puternic aliat tocmai in romanii din strainatate. Astfel, minoritatile de romani ar face un excelent lobby pentru tara lor. Diaspora nu trebuie vazuta ca o povara, ci ca o bogatie a Romaniei!”
DRRP nu promoveaza o politica a diasporei reala si eficienta
In legatura cu deja existentul Departament pentru romanii de pretutindenti (DRRP) din cadrul Ministerului de Exerne, presedintele PIR precizeaza “ DRRP nu este de ajuns, distribuie bani pentru proiectele culturale, dar nu promoveaza o politica a diasporei reala si eficienta.”
Germani aduce ca exemplu puterea politica pe care o detin parlamentarii care reprezinta diaspora italienilor in strainatate: “ Italienii au, ca si Romania, o diaspora consistenta. In guvernul trecut au avut chiar si un reprezentant in Guvern, un ministru al italienilor din strainatate”.
Cat despre comunitatea de romani din Uniunea Europeana, Germani precizeaza: “Romanii ar putea fi un liant al latinitatii, mai ales ca sunt prezenti in mai toate tarile europene. Daca isi cer si isi exercita drepturile, ei ar putea sa aduca Romaniei 5-6 europarlamentari”.
Dumitru Ilinca: “Reprezentantul sa fie din randul diasporei”
Dumitru Ilinca, reprezentant al romanilor in cadrul formatiunii Nuovi Italiani-Partito Immigrati, ne-a declarat ca este de acord cu propunerea: “Infiintarea, in cadrul guvernului Romaniei, a unui Minister pentru Diaspora este o necesitate. Departamentul pentru romanii de pretutindeni, DRRP, functioneaza asa cum functioneaza. Trebuie ca, in Guvernul Romaniei, sa fie un loc ocupat de o persoana care a trait in strainatate! Altfel, orice Minister s-ar infiinta, nu ar fi nimic nou, daca nu e cineva care cunoaste problemele noastre, de aproape. E nevoie de cineva cu experienta, chiar persoane cu dubla cetatenie sau romani care au trecut prin experienta strainatatii. De exemplu, doar o persoana care a trait in Italia ar fi stiut sa propuna infiintarea sectiilor de votare, acolo unde era nevoie. Sau, cel putin, sa fi gasit o modalitate potrivita pentru a putea permite romanilor sa voteze. Nu e normal ca un conational sa faca 100 de km pentru a-si exercita dreptul de vot. Guvernul Romaniei, prin eventualul sau Minister al Diasporei, ar fi putut sa contacteze primariile din zonele unde sunt romani, pentru a-i ajuta sa voteze.”
Gheorghe Raica: “Sa fim uniti in sustinerea proiectelor de interes comun”
Gheorghe Raica, presedinte al Partidului European al Romanilor si consilier din partea Ligii Nordului in orasul Alessandria: “Trebuie de vazut in detaliu despre ce proiect s-a discutat. Daca este vorba de un interes comun al cetatenilor romani din Italia, atunci desigur, sunt de acord. Trebuie sa demonstram ca suntem o forta si din punct de vedere politic. Mai ales pentru Italia, unde comunitatea romaneasca este cea mai importanta. Romanii din Italia trebuie sa depaseasca un anumit complex de inferioritate. Ei sunt acum cetateni comunitari, deci indreptatiti sa se aseze la o masa rotunda pentru a decide chestiunile care ii privesc direct”.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
In afara ca le platim cheltuielile cu sanatatea cand vin in tara?
In afara ca multi figureaza a nu avea nici o sursa de venit si membrii familiei ramasi primesc burse si ajutoare sociale?
Lasa ca o sa se intoarca la bine cand ne-om rezolva problemele, dupa principiul:
Ioane, eu plec la oras, ca-i mai bine! Ramai tu sa pui samanta, sa plivesti si uzi, si m-oi intoarce eu la toamna sa-mi umplu hambarul!
Sa se grabeasca zic eu caci poate nu vor primi din mertzane.
"Nu e normal ca un conational sa faca 100 km pentru a-si exercita dreptul de vot". Pai daca eu vreau sa ma stabilesc in taigaua uigura, sa fie statul obligat sa-mi organizeze centru de votare taman acolo?
Pai daca ai luat hotararea sa pleci in alta tara, mai bine ti-ai irosi resursele sa te aclimatizezi vietzii de acolo, capitol la care romanashii stau cam slab (tot intre ei isi petrec veacul cu mancatoriile specific mioritice).
In spatele propunerii mai mult ca sigur ca e mafia italiana care vrea ,nici mai mult nici mai putin, decit sa intre in guvernul Romaniei.
iar ministru, bineinteles, va fi protejatul lor, Dotor Argint.
Intentia unui post de nivel inalt la Bucuresti nu e noua: s-a dorit post de parlamentar(i), de secretar de stat in DRRP, acum se lanseaza ministeriatul. Problemele de votare in strainatate, -care sunt mult exagerate, deoarece cine vrea cu tot dinadinsul sa voteze, o face- vor fi rezolvate, daca se adopta legea votarii prin corespondenta. Realmente nu stiu de ce se tergiverseaza asa mult acest proiect de lege, demult pus pe tapet.
Altfel, cele 7 milioane de euro pe care le au de cheltuit pe proiecte in strainatate DRRP si ICR, si-au gasit, si pana acum, diverse intrebuintari, si bune, si mai putin bune. Pentru cheltuirea acestor fonduri bugetare romanesti de catre romanii din strainatate e nevoie doar de proiecte folositoare si de oameni care sa le realizeze corect.
din tara daramite pe cei din diaspora!