De Pastele catolic, un iepuras cam ciudat oferea trecatorilor din Freilassing cosuri cu oua si surprize invelite in celofan. Cosurile erau raspandite in parcul Nester si, ca la orice lucru gratis, oamenii s-au dus sa-si ridice cadoul. Insa surpriza era de fapt alta. Printre ouale de ciocolata statea rasucit un ravas portocaliu. Iar mesajul din text nu era deloc pascal, de liniste si armonie, cum se ureaza indeobste la nemti si in general la crestini. Prin parolele xenofobe, gingas invelite si ele in celofan, autorii apelului ii ridiculizau pe „specialistii romani“ care vin in Germania pusi pe spart. Nu pe spart oua de Pasti.

„Am vazut la romani si bulgari ce `specialisti` vin la noi de cand sunt granitele libere. Diverse spargeri din Freilassing si din imprejurimi pot fi puse in contul acestor `specialisti`“. Textul xenofob si incriminant vine ca o apoteoza a unei mai lungi acuze la adresa solicitantilor de azil politic, ca si a cetatenilor care vin din tari aspirante la intrarea in UE, profitand, in marea lor majoritate, de beneficiile statului social german.

„Cum putem sa inchidem spitale, sa marim taxele de gradinite, caci nu mai sunt bani, iar pe de alta parte sa figuram ca oficiu de asistenta sociala pentru intreaga lume?“ se intreaba autorii scrisorii maronii. Copii ale acesteia au fost pitite si raspandite in zecile de cosuri pascale plasate in parcul din Freilassing, un orasel german aproape de granita cu Austria si Salzburg. Intreaga scrisoare poate fi vazuta pe site-ul Bgland24.de.

Crestin-socialii (CSU) conduc de decenii „statul liber” Bavaria, sunt condusi de energicul bavarez Horst Seehofer si parteneri „vesnici” la guvernare. Acum, in formula CDU/CSU - SPD. CSU a impus luna trecuta in Bundestag mult controversata lege a Maut-ului pentru straini, o taxa de autostrada neavizata inca de UE, caci este considerata discriminatorie. Ea ii va afecta, din 2016, doar pe straini, caci cetatenii din Germania si-o vor putea recupera de la fisc.

Tot in saptamana pascala, impotriva romanilor si bulgarilor s-a dat apa la moara „maroniilor“ si altor xenofobi prin cifrele facute publice de Agentia de ocupare a fortei de munca. De cand, la 1 ianuarie 2014, s-au ridicat complet restrictiile de munca pentru romani si bulgari in UE, „numarul asistatilor sociali din cele doua tari aproape ca s-a dublat“, scrie Welt.de, citand publicatia Bild si o statistica oficiala furnizata acesteia de Bundesagentur für Arbeit (BA).

Astfel, potrivit publicatiei citate, numarul romanilor si bulgarilor asistati social in Germania ar fi urcat in 2014 de la 45.260 la 83.082, ceea ce ar insemna o majorare cu 83,6%. La finele lunii martie 2015, BA ar fi inregistrat 31.801 persoane fara loc de munca din aceste doua tari, in timp ce in aceeasi luna a anului 2013, numarul lor ar fi fost de 21.225. In acelasi timp, numarul romanilor si bulgarilor care lucreaza si platesc asigurari sociale ar fi crescut si el in 2014 cu 77,2%, atingand cifra de 199.976 de persoane.

Institutul german de cercetare profesionala si a pietei muncii (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung – IAB) a publicat la finele anului 2014 un raport referitor la imigratie. Potrivit acestui studiu, numarul romanilor si bulgarilor care traiesc in Germania ar fi crescut in 2014, anul ridicarii restrictiilor de munca, cu 130.000, numarul lor total fiind acum de peste 500.000. Cum s-ar spune, romanii si bulgarii au depasit jumatatea de milion la nemti.