Liga Studentilor Romani din Strainatate /LSRS/ a anuntat marti seara, la Gala LSRS 2013 desfasurata la Palatul Parlamentului, lansarea unei strategii noi, intitulate SMART Diaspora, menita sa faciliteze revenirea in tara a absolventilor romani din strainatate, potrivit Agerpres.

'Tinerii romani pregatiti peste hotare reprezinta o resursa strategica de care Romania are foarte mare nevoie', a declarat Sebastian Burduja, presedintele si membru fondator al LSRS, care a mentionat ca textul va ajunge si pe masa autoritatilor. 'Adesea, solutiile la problemele Romaniei se cunosc, dar lipsesc specialistii care sa le puna in aplicare', a explicat Burduja, absolvent al Universitatii Stanford.

Strategia Multidimensionala de Atragere in Romania a Tinerilor din Diaspora /SMART Diaspora/ vizeaza, in principal, cinci lucruri: accesul diasporei la concursurile din administratia publica romaneasca; reduceri fiscale la revenirea in tara pentru o perioada determinata; diaspora ca punte pentru investitiile straine; transfer de cunostiinte si bune practici prin intermediul unui corp de experti din diaspora si programe de fellowship si internship in institutiile de stat dupa modelul White House Fellows din SUA.

'Tinerii nostri si-au masurat talentul cu cei mai buni din strainatate si au descoperit ca nu sunt cu nimic mai prejos. Si toti vrem acelasi lucru: o Romanie din care sa nu mai vrem sa plecam', a subliniat liderul ONG-ului studentesc care, in patru ani de existenta, a ajuns la 7.500 de membri si 30 de reprezentante si filiale in intreaga lume.

Continutul strategiei a fost realizat in urma unor ample consultari la care au participat peste 200 de studenti si absolventi romani din strainatate, membri ai LSRS, iar aceasta 'are tot ce-i trebuie pentru a putea fi pusa in aplicare', a conchis Burduja.