Un nou "caz Crulic"? Un detinut roman a murit dupa 50 de zile de greva foamei intr-o inchisoare din Italia
Acum 50 de zile, la sfarsitul lunii martie, pentru a protesta impotriva unei condamnari pe care o considera nedreapta, Virgil Pop a decis sa intre in greva foamei, pentru a atrage atentia asupra cazului sau. El a declarat ca va inceta greva foamei numai daca ii va fi suspendata pedeapsa.
"Si-a smuls acul de la perfuzie din brat, acum patru zile, in inchisoare", a povestit doctorul Rima, medicul penitenciarului din Lecce, citat de "La Gazzetta del Mezzogiorno".
Starea sa s-a agravat in ultimele zile, mai ales din cauza faptului ca romanul nu s-a lasat convins sa renunte la decizia sa de a nu se mai atinge de mancare." Refuza categoric sa se atinga de mancare, voia sa vorbeasca cu un magistrat. Repeta mereu: "Magistratul trebuie sa ma asculte, el ma va elibera", a mai povestit medicul. Rima a mai declarat ca Virgil Pop era vizitat in fiecare zi de un medic, de un psiholog si de un psihiatru. Numai in urma cu patru zile, medicii penitenciarului au decis transferarea romanului in spital.
Procuratura a deschis o ancheta, iar un medic legist va stabili cu exactitate cauza mortii, dupa efectuarea autopsiei. Dosarul medical al romanului a fost sechestrat de autoritati.
Un nou caz Crulic?
Reamintim ca un alt roman, Daniel Claudiu Crulic, in varsta de 33 de ani, a murit la inceputul anului 2008 intr-o inchisoare din Cracovia, dupa ce statuse doua luni in greva foamei, sustinand ca este nevinovat. El fusese arestat in septembrie 2007 impreuna cu prietena sa, fiind acuzati ca ar fi furat portofelul unui judecator. In inchisoare, Crulic a sustinut ca este nevinovat si a intrat in greva foamei.
El a incetat din viata la data de 18 ianuarie 2008, la patru zile dupa ce un tribunal decisese hranirea sa prin perfuzii. Autoritatile romane au aflat de acest caz abia dupa moartea romanului. Familia Crulic a anuntat, la vremea respectiva, ca intentioneaza sa dea in judecata autoritatile poloneze si MAE roman.
Cazul s-a lasat cu sanctiuni pentru consulul si ambasadorul Romaniei in Polonia, dar si cu demisia ministrului de Externe de atunci, Adrian Cioroianu.
Trei responsabili ai spitalului penitenciarului polonez unde a murit Daniel Crulic au fost pusi sub acuzare, fiind considerati vinovati ca nu au acordat asistenta medicala unei persoane aflate in pericol sa moara. Cei trei risca fiecare cate 5 ani de inchisoare, potrivit AFP.
UPDATE 18.27 MAE: Misiunile diplomatice ale Romaniei in Italia nu au fost notificate, conform uzantelor, de catre autoritatile italiene
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spune, intr-un comunicat remis redactiei, ca "misiunile diplomatice ale Romaniei in Italia nu au fost notificate, conform uzantelor, de catre autoritatile italiene asupra arestarii si ulterior transferului in spitalul penitenciarului a cetateanului roman la care faceti referire".
Reprezentantii MAE mai spun ca "pana la ora actuala, nu a fost identificata vreo solicitare scrisa pe care cetateanul roman sa o fi transmis Ambasadei sau oficiilor consulare din Italia, iar ministrul Andrei Marga a dat instructiuni Ambasadei Romaniei in Italia sa ceara explicatii ministrului de externe si ministrului justitiei din Italia".

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
ar trebuii verificat cu atentzie dovezile care existau impotriva acestui om deoarece ma gandesc eu ca daca acest om a preferat sa moara asta este un indiciu ca ar fi vorba despre un om cinstit chestiune tradusa prin lipsa vreunei probe concludente !
Si in cazul lui Crulic tot un profesor era seful MAE si tare se mai gudura pe langa "domnu' Argint" prin Italia avand o durere acuta in spate, de problemele cazului respectiv.
Nu stiu daca au fost vinovati sau nu dar lipsa de interes a diplomatilor fata de niste oameni aflati in greva foamei, este condamnabila.
te duci cu documente emise de ambasada (doar in romana) care nu contin ce ai cerut, si iti spune autoritatea din statul respectiv, ca ambasada ta trebuie sa te apere in loc sa-ti dea asa hartii ...
cand mergeti in franta, belgia, germania, italia, spania, mergeti nu la muzeu, dar la consulat sau ambasada, si o sa aveti un spectacol cum caragiale nu visa
Pe de o parte, este dreptul condamnatului să refuze mîncarea, indiferent de consecințe. Pe de alta, autoritățile italiene au obligația de a depune toate diligențele ca, pe perioada privării de libertate, starea de sănătate a persoanei care le-a fost încredințată să fie optimă.
MAE ar trebui să pretindă Italiei informații clare și complete cu privire la demersurile întreprinse de autoritățile italiene pentru a împiedica decesului cetățeanului român aflat în grija lor. Ce a făcut conducerea penitenciarului, cînd și cui a remis cererea d-lui Virgil Pop de sta de vorbă cu un magistrat și de ce nu i s-a dat curs, de ce i s-a făcut perfuzie deținutului fără acordul său și ce măsuri eventuale vor fi luate împotriva celor ce nu și-au îndeplinit obligațiile legale și/sau atribuțiile de serviciu?
Aștept ca d-l Ministru Marga să se implice și să își demonstreze competența în acest tragic caz.
Popo Virgil Cristria, si este un cetatean bulgar din Bucuresti. atat de mult i-a impresionat gestul sau pe "jurnalistii" din peninsula...
http://bari.repubblica.it/cronaca/2012/05/14/news/detenuto_muore_per_sciopero_della_fame_la_procura_di_lecce_apre_un_inchiesta-35102128/