România va avea cât mai curând o tehnologie nouă anti-drone, din mai multe state, care va fi instalată în țară la granița cu Ucraina, cel mai performant sistem anti-drone din Europa, împotriva atacurilor rusești, au declarat vineri surse guvernamentale. În perioada următoare se vor încheia niște acorduri G2G între Guverne din mai multe țări, evident cu acordul NATO, potrivit surselor.

Unde au cazut cele doua drone rusesti in RomaniaFoto: Hotnews

Amintim că premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri la Kiev că România şi Ucraina vor avea ''o abordare nouă'' pentru a preveni atacurile ruseşti asupra infrastructurii strategice a Ucrainei, la frontiera cu România.

"Am venit însoţit de către ministrul Apărării din România, domnul Angel Tîlvăr, care în ultima perioadă a avut o comunicare cu ministrul Apărării din Ucraina foarte aplicată. Sunt ferm convins că împreună deja s-au luat anumite măsuri.

Mai mult, în cadrul NATO, împreună cu partenerul strategic, Statele Unite ale Americii, s-au luat şi alte măsuri pentru a preveni astfel de incidente.

Până în acest moment, nu există indicii că a fost un atac intenţionat al Federaţiei Ruse asupra României, nu a fost un atac intenţionat.

Împreună cu domnul prim-ministru, o să avem o abordare nouă ca să nu mai reuşească aceste atacuri Federaţia Rusă", a afirmat miercuri Marcel Ciolacu.

Iohannis a anunțat anterior că se lucrează cu NATO la o apărare antidronă suplimentară în zonă

Președintele Klaus Iohannis a declarat în data de 5 octombrie că la teleconferința cu președintele SUA, Joe Biden, și cu liderii din UE și NATO s-a discutat despre dronele care au căzut recent în România în urma atacurilor rusești și a primit răspunsuri „foarte concrete”: „Împreună cu NATO suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă”.

Întrebat atunci dacă a solicitat ajutor militar suplimentar, în contextul atacurilor ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, la frontiera României, şeful statului a răspuns: „Am discutat chestiunile legate de dronele care au căzut în România, ca urmare a atacurilor ruseşti asupra porturilor de la Dunăre şi am şi primit nu doar încurajări, am primit răspunsuri foarte concrete”.

  • „Bunăoară, Statele Unite au alocat avioane suplimentare pentru poliția aeriană.
  • Împreună cu NATO, suntem, practic, în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă. Se lucrează la asta.
  • Deci lucrurile se mișcă și noi, deci armata, a mutat mai multe arme de apărare în zonă și sperăm să nu apară incidente absolut nedorite.
  • Oricum, aceste atacuri asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, fiindcă acolo sunt doar infrastructuri civile. Nu-i absolut nimic militar ce poate fi atacat”, a declarat Klaus Iohannis.

Reamintim că cel puțin trei drone lansate de ruși în războiul declanșat Ucrainei au căzut în România, la Plauru și Nufăru, în județul Tulcea.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, în 7 septembrie, adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor „elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.