Președintele Klaus Iohannis spune că la teleconferința cu președintele SUA, Joe Biden, și cu liderii din UE și NATO s-a discutat despre dronele care au căzut recent în România în urma atacurilor rusești și a primit răspunsuri „foarte concrete”: „Împreună cu NATO suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă”.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Iohannis a făcut aceste declarații joi, în Spania, la Granada, unde are loc reuniunea informală a Consiliului European.

Marți, președintele american Joe Biden a discutat telefonic cu mai mulți aliați importanți ai Statelor Unite, în condițiile în care viitorul finanțării americane pentru Ucraina rămâne incert, la discuții luând parte și Klaus Iohannis.

Întrebat joi dacă a solicitat ajutor militar suplimentar, în contextul atacurilor ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, la frontiera României, şeful statului a răspuns: „Am discutat chestiunile legate de dronele care au căzut în România, ca urmare a atacurilor ruseşti asupra porturilor de la Dunăre şi am şi primit nu doar încurajări, am primit răspunsuri foarte concrete”.

  • „Bunăoară, Statele Unite au alocat avioane suplimentare pentru poliția aeriană.
  • Împreună cu NATO, suntem, practic, în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă. Se lucrează la asta.
  • Deci lucrurile se mișcă și noi, deci armata, a mutat mai multe arme de apărare în zonă și sperăm să nu apară incidente absolut nedorite.
  • Oricum, aceste atacuri asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, fiindcă acolo sunt doar infrastructuri civile. Nu-i absolut nimic militar ce poate fi atacat”, a declarat Klaus Iohannis.

Reamintim că cel puțin trei drone lansate de ruși în războiul declanșat Ucrainei au căzut în România, la Plauru și Nufăru, în județul Tulcea.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, în 7 septembrie, adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor „elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.