Statele Unite iau în calcul retragerea trupelor din Africa de Vest, pentru a se concentra pe principalele priorități: China și Rusia (NYT)
Potrivit sursei citate, chestiunea este discutată în prezent în cadrul departamentului Apărării, în cadrul unei relocări generale a trupelor americane, și nicio decizie nu va fi luată înainte de ianuarie.
Șeful departamentului Apărării, Mark Esper, dorește analizarea dispozitivului american din întreaga lume pentru a se putea concentra pe priorități, respectiv China și Rusia. Esper a afirmat în octombrie, în Kabul, că cere comandanților să analizeze zonele “unde pot elibera timp, bani și oameni” pentru a putea fi concentrați asupra principalelor priorități, așa cum sunt ele definite de Strategia națională de apărare: „China, numărul 1, Rusia, numărul 2.”
Prima etapă a acestei reduceri în operațiunile externe vizează Africa, unde Statele Unite au între 6.000 și 7.000 de soldați în vestul continentului dar și în est, în special în Somalia.
O retragere americană din Africa de Vest ar fi o lovitură dură pentru forțele franceze, care se luptă cu grupările jihadiste în Mali, Niger și Burkina Faso.
Sprijinul Washingtonului în aceste operațiuni, în special în materie de informații și logistică, costă Pentagonul circa 45 de milioane de dolari anual, potrivit cotidianului american.
Franța și țările din Sahel se confruntă în prezent cu un avans al violențelor jihadiste.
Președintele Donald Trump a promis în campania din 2016 că va pune capăt "războaielor fără sfârșit". Acesta a anunțat deja o reducere semnificativă a soldaților amplasați în Siria și dorește același lucru în Afganistan, unde SUA sunt angajate militar de aproape 20 de ani.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
deci, soldatii romani vor patrula de'a lungul si de'a latul africii, impreuna cu legiunea straina, care si ea e plina cu romani.
pe cai ! les jours de gloire sont arivee...
merry and happy Christmas for everyone !
fortele franceze nu se compara cu cele americane cam la nici un capitol
Totusi francezii o sa poata si singuri sa tina zona locuita. Problema nasoala va fi in desert unde iti trebuie transportoare mari si rapide (elicoptere) si doar americanii au elicoptere de-alea gigantice si da stiu cate minusuri o sa imi iau dar e adevarat. Americanii au cu ce sa tina sub observatie indivizii in desert si au cu ce sa intervina rapid cu multe trupe deodata. Asta le lipseste la francezi si de altfel si la englezi.
Un Papagal ajuns lanputere datorită Banetei mai inteligente !
primo (prise de conscience) decizia e ultima dintr-o care arata, inca o data, cat valoreaza garantiile militare si de securitate amerloce; zero, nada, rien.
secundo(grav); daca Europa nu se trezeste cat inca nu e prea tarziu sa-si ia soarta in maini - emancipare de hegemon, industrie+armata comuna europeana, samd - pana la jumatatea secolului este condominium sino-yankeu
terto (cel mai grav); cu exceptia lui Macron nu exista leader european care sa aiba o lectura corecta, clinica si cinica a a realitatii (geo)politice la zi: nu poti ramane ierbivor intr-o lume de carnivore(Xi, Poutine, Trump)
aveti perfecta dreptate, promisiunile unchiului Sam nu-i angajeaza decat pe cei care le cred.
Ce si cand "au garantat" americanii africanilor sau francezilor in Africa? Sau kurzilor din Siria vs Turcia?
Vrei sa spui ca si la ei sunt pupincuristi care viseaza "garantii" pentru ca au primit o sapca? Da, si pe la altii sunt.
pt. date si calendar te poti documenta singur.
as mai putea vorbi de sprijinul militar dat arabilor, in razboaiele lor de eliberare de sub ottomani, mai apoi la eliberarea din colonialism.
america a fost bastionul, sprijinul principal, la onu, al decolonizarii africii, dupa WWII.
sua este cel mai mare furnizor de ajutoare catre tarile africane.
america a fost intotdeauna interesata si s'a implicat in toata lumea, unde a fost nevoie.
pt. ca, de fapt, a facut'o lumea anglo saxona.
in Burundi, Rwanda s'au implicat candieni si americani sub castile albastre, in Somalia, in largul apelor somaleze impotriva piratilor, in egipt si libia, in orinetul mijociu in Iraq si afganistan, ba chiar si in timor, sprijinind logistic trupele australiene, tot sub casti albasre.
se implica, daca nu direct, prin presiuni asupra chinejilor, in situatia uigurilor di vestul chinei si in ce se intampla in hong kong si Taiwan.
taiwanezii rezista taman datorita prezentei americane in Okinawa si inarmarii armatei taiwaneze.....
numai ca, prea mult sange american este varsat pe coclaurii lumii. iar populatie americana nu mai vrea, nu intelege dece copiii lor tre' sa moara prin orientul mijlociu, Africa sau asia.
deci, da, dece sa fie raspunzatori.
deci, am inceput cu Liberia, taman pt. ca, dupa eliberarea sclavilor africani si repatrierea spre Africa, americanii s'au simtit rasapunzatori pt. Africa, dar si alte parti ale lumii, unde au fost implicati.
si, sa nu uitam ca cea mai importanta implicare a fost si este Europa.
În ceea ce privește morala, ea începe de acasă. Ca în „Povestea leneșului”, cu posmagii cei muieți, nimeni nu are obligația morală să îl ajute pe cel care nu începe el prin a se ajuta pe sine. Siguri, contează cum te retragi dintr-o situație care a devenit imorală, dar este imoral să îl acuzi pe un altul că nu te salvează de la înec în timp ce tu însuți te agăți de piatra care te trage la fund.
Revenind mai aproape de casă, orice politică externă la nivel de stat, orice relații dincolo de cei dragi, de familie, prieteni etc., este cîrmuită de interese. Trebuie să îți cunoști interesul real pe termen lung și să îl urmărești pe termen foarte lung. De circa 20 de ani întîmplarea geopolitică face să avem interese comune relativ importante cu SUA una din principalele surse de stabilitate în lume. Dar interesele lor în zonă sînt limitate. Deja interesul strategic al SUA în vestul Europei se apropie de zero. La noi, din rațiuni de fostă URSS și de Orient Mijlociu, rămîn semnificative. Dar dacă nu reușim să le reinventăm cumva, aceste interese vor slăbi ca importanță pentru SUA și există riscul să ne trezim pe cont propriu. Putem opta să găsim căi de a ne crește utilitatea pe termen lung pentru partenerul nostru strategic și putem căuta alți parteneri strategici în zonă, însă aceștia par să nu existe încă. Depinde de felul cum ne înțelegem interesul și de seriozitatea cu care știm să îl urmărim la nivel național.
Cum faceti, bre?
Asa "lupta" imbecilul cu China si Ruia, cedand strategic teritorii si influenta.
Tot Obama, vă reamintesc, e cel care s-a făcut că plouă după ce Rusia a invadat Georgia și Ucraina. În schimb Trump e cel care „cedează strategic teritorii”, ce să zic... Nu, Trump e cel care i-a avertizat în mod repetat pe (vest-)europeni împotriva predării securității lor economice și militatare în mâna Rusiei. Ce i-au răspuns europenii ? „Nene, lasă-ne ! Stai în banca ta și nu mai face pe dădaca, ne descurcăm și singuri !”. În schimb când America pleacă din Siria, e fix pe dos, europenii sar de koor în sus că de ce Trump pleacă și-i lasă pe ăia să se descurce cum știu