Lecturi performative din autori români clasici şi contemporani la ICR New York

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 9 martie 2011, 13:07 Actualitate | Cultură

Pentru a trezi curiozitatea şi interesul publicului american în a descoperi literatura română, puţin cunoscută în acest spaţiu până acum, ICR New York propune noi forme de promovare a unor texte şi autori români clasici şi contemporani. Astfel, seria de evenimente din cadrul programului „Citind pe frunzele de ceai/Reading the Tea Leaves”, care se vor desfăşura sub titlul „Pas de deux: Literatura română atunci şi acum/Romanian Fiction Then and Now”, va oferi un spectacol lectură în tandem, o întâlnire peste timp a autorilor consacraţi şi contemporani, pe durata a două zile. Intalnirea se desfăşoară în Galeria ICR New York/Expoziţia de carte Cărtureşti.

„Pas de deux” va debuta pe data de 8 martie cu fragmente din autori din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, respectiv Istoria ieroglifică, de Dimitrie Cantemir, urmată de Ţiganiada, de Ioan Budai-Deleanu. Seara de lectură performativă va fi deschisă de Dumitru Radu Popa, care va oferi o scurtă prezentare şi contextualizare a acestor texte. Fragmentele selecţionate urmează a fi interpretate de actori americani, în regia Anei Mărgineanu, care este şi curatorul programului „Reading the Tea Leaves”.

În data de 9 martie, scena este preluată de vocile literaturii contemporane, reprezentate în această seară de Florina Iliş şi Dan Lungu. Fragmente din Cruciada copiilor, de Florina Iliş, şi Proză cu amănuntul, de Dan Lungu, vor fi interpretate la rândul lor de actori americani, sub bagheta regizorală a Tamillei Woodard.

Toate fragmentele sunt prezentate în traducerea lui Alistair Ian Blyth.

„Pas de deux” va continua în serile de 15 şi 16 martie mutând accentul pe dramaturgie, având ca protagonişti literari în dialog un text de Matei Vişniec (Teatru descompus sau Omul-ladă-de-guoi) şi unul de Peca Ştefan (Poveşti adevărate complet inventate din Baia Mare).

ICR New York intenţionează să confere acestui tip de eveniment un caracter de regularitate, urmărind să atragă şi să formeze un public de iniţiaţi, care în timp să disemineze pasiunea, entuziasmul pentru literatura română, contribuind astfel la menţinerea interesului pentru scritorii din România. Totodată, serile de lecturi performative găzduite de Galeria ICR New York/ Expoziţia de carte Cărtureşti vor oferi vizibilitate acestui spaţiu şi vor contribui la promovarea lui.

Seria lecturilor va fi continuată în lunile următoare, printre autorii propuşi numărându-se Mihail Sebastian, Camil Petrescu, Marin Sorescu, Radu Cosaşu, Ştefan Agopian, Ana Maria Sandu, Ioana Pârvulescu.


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

478 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri