Volumul Jocul ingerului, cel mai recent roman al scriitorului spaniol Carlos Ruiz Zafon, tradus de curind in colectia „Biblioteca Polirom” va fi lansat la Noaptea Institutelor Culturale, vineri, 25 iunie, incepind cu ora 21.00, la Institutul Cervantes din capitala. Scriitorul este cunoscut in Romania datorita romanului Umbra vintului, un adevarat fenomen literar international.

Jocul ingerului, de Carlos Ruiz ZafonFoto: Polirom

Carlos Ruiz Zafon s-a nascut la Barcelona in 1964. A lucrat in publicitate, a colaborat la revistele La Vanguardia si El Pais si, pentru citiva ani, a locuit la Los Angeles, unde a lucrat ca scenarist. Si-a inceput cariera literara in 1993 cu o carte pentru copii, Printul cetii, pentru care a primit Premiul Edebe. I-au urmat romanele Palatul de la miazanoapte (1994) si Lumini de septembrie (1995), impreuna cu care alcatuieste asa-numita Trilogie a Negurii, si Marina (1999). In 2001, Zafon publica primul sau roman „adevarat”, Umbra vintului (Polirom, 2005), care devine imediat un fenomen literar cu ecouri pe plan international. Figureaza ca finalist la premiul pentru roman Fernando Lara (2001) si la Premiul Llibreter (2002) si este desemnat cea mai buna carte a anului 2002 de cititorii revistei La Vanguardia. In anul 2004, Umbra vintului este distins, in Franta, cu prestigiosul Prix du Meilleur Livre Etranger. Urmatorul sau roman, Jocul ingerului, a fost asteptat cu nerabdare de editori si publicul larg si a aparut in 2008, cu acelasi succes formidabil. Cartile lui Zafon au fost traduse in peste patruzeci de limbi si au cucerit numeroase premii si milioane de cititori de pe toate cele cinci continente.

Jocul ingerului (traducere din limba spaniola si note de Dragos Cojocaru) revine la minunatele decoruri din celebrul roman Umbra vintului, pe stradutele intortocheate ale Barcelonei, in universul gotic al Cimitirului Cartilor Uitate – o poveste magnifica despre magia cartilor si colturile cele mai intunecate ale sufletului uman.

Actiunea romanului Jocul ingerului se desfasoara in Barcelona anilor 1920. Un tinar scriitor obsedat de o iubire imposibila primeste, din partea unui editor misterios, oferta de a scrie o carte cum n-a mai existat niciodata, in schimbul careia i se promite nu doar o avere, ci chiar mai mult decit atit. In stilul sau stralucitor, cu o precizie narativa impecabila, autorul romanului Umbra vintului ne transporta din nou in Barcelona inceputului de secol XX si in Cimitirul Cartilor Uitate, oferindu-ne un roman cu o intriga captivanta – o poveste de dragoste despre nebanuitele cai ale vietii, o ratacire printr-un labirint de taine unde vraja cartilor, pasiunea si prietenia isi dau mina intr-o povestire magistrala.

Marina (traducere din limba spaniola si note de Ileana Scipione) este romanul de debut al lui Carlos Ruiz Zafon, foarte bine primit de critica si public totodata, informeaza editura Polirom. Cadrul romanesc gotic este Barcelona de la sfirsitul anilor ’70, romanul explorind relatia stranie dintre Oscar Drai, un adolescent pasionat de mister si aventura, si tinara Marina, care traieste cu tatal sau, pictorul German, intr-un mic castel enigmatic. Din cite afla tinarul Oscar, cei doi ascund secrete de familie dintre cele mai sinistre, implicind o fabrica de proteze ortopedice, cadavre reanimate, monstri si povesti de dragoste neobisnuite.

La Noaptea Institutelor Culturale, actorul Marius Manole va citi in avanpremiera din romanul Marina de Carlos Ruiz Zafon.