In perioada 27-31 mai 2010, Teatrul Colibri din Craiova va sustine trei reprezentatii cu piesa Pinocchio dupa Carlo Collodi in localitatile Vidin, Kutova si Gamzova din Bulgaria. Turneul este organizat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, in parteneriat cu Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria.

Spectacolul a fost jucat la festivaluri de profil din Bulgaria, Serbia si Romania, iar in anul 2008 a obtinut premiul pentru interpretare (Rodica Prisacaru, in rolul Pinocchio) la Festivalul International al Teatrelor de Papusi organizat de Teatrul Tandarica din Bucuresti. In luna octombrie 2010, teatrul este invitat, cu aceeasi piesa, la Festivalul International al Teatrelor de Papusi de la Shanghai (China).

Scenariul si regia spectacolului sunt semnate de Cristian Pepino iar scenografia ii apartine Cristinei Pepino.

In nordul Bulgariei exista doua comunitati romanesti, care se diferentiaza etnografic. Romanii timoceni traiesc in regiunea dintre Vidin si Timoc, in zona bulgareasca si sunt localizati compact in 31 de sate, in orasul Bregova, punctul de granita cu Serbia, si in orasul Vidin (numit de romani Dii). De la Lom catre Silistra, in regiunile Montana, Vrata, Pleven, Lovech, Veliko Tarnovo, Ruse si Silistra, cu precadere in Vrata, Plevna si Veliko Tarnovo, se afla aproape 100 de sate locuite, in proportii diferite, de la 10 % la 80 %, de populatie de origine romana. In prezent, in Bulgaria nu exista invatamant primar si secundar in limba romana si nici emisiuni tv sau radio in limba romana.