Pe 14 aprilie, invitatele Salonului de poezie gazduit de ICR Stockholm sunt Ileana Malancioiu si Marie Lundquist, doua poete pe care le apropie stilul ascetic si concis, precum si preocuparea pentru tematica mortii. Alaturi de cele doua poete vor participa la intalnire editorul Jonas Ellerström si traducatoarea Inger Johansson, informeaza ICR.

Poezia Ilenei Malancioiu s-a remarcat inca de la debutul din 1967, cu volumul Pasarea taiata, prin austeritate, dar si prin intimitatea sa cu primordialul si cosmicul. Este o poezie profund marcata de traditiile si convingerile rurale, dar si de studiile de filosofie ale scriitoarei, care si-a dat doctoratul cu o teza despre vina tragica la tragicii greci, Shakespeare, Dostoievski si Kafka (aparuta in volum la Ed. Cartea Romaneasca, in 1978). Ileana Malancioiu a publicat pana in prezent douazeci de volume de poezie si eseuri, cele mai cunoscute dintre acestea fiind Crini pentru domnisoara mireasa (1973), Peste zona interzisa (1979), Sora mea de dincolo (1980), Urcarea muntelui (1985) si antologia de autor Linia vietii (1999). Printre distinctiile primite se numara Premiul Academiei Romane (1973) si Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania (1979 & 1985).

In limba suedeza i-a aparut antologia Skärseldsberget (1995, trad. Gabriela Melinescu, Agneta Pleijel si Dan Shafran).

Marie Lundquist este poet, dramaturg, jurnalist si traducator. De la debutul in 1992 a publicat noua volume de poezie, proza lirica si eseuri, cel mai recent fiind De dödas bok („Cartea mortilor”, 2008). Ca si in cazul Ilenei Malancioiu, una dintre temele recurente este moartea si prezenta celor morti printre cei vii. Cu toate ca in fundalul poeziei lui Marie Lundquist se afla permanent religia si mitologia, limbajul este unul curat si concis, fara constructii stilistice complicate.

Are in palmares majoritatea distinctiilor literare suedeze, printre acestea numarandu-se Premiul revistei de poezie Lyrikvännen (1992), Premiul revistei literare VI (1995), Premiul Academiei De Nio (1997 & 2008), Premiul pentru poezie al Radiodifuziunii suedeze (2002) si doua dintre premiile literare acordate de Academia Suedeza (1993 & 2007). Cartile ei au fost traduse in franceza, olandeza si araba.