Studioul Experimental de Opera si Balet „Ludovic Spiess” (SEOB), din cadrul Operei Nationale Bucuresti (ONB) organizeaza un master-class de canto, sustinut de baritonul EDUARD TUMAGIAN. Cursurile vor avea loc in perioada 8 -18 martie 2010, la sediul ONB, intre orele 14:00 – 18:00 si se adreseaza tinerilor artisti lirici, studentilor si absolventilor Academiilor de Muzica.

Inscrierile au inceput in data de 24 februarie si se pot face pana pe 8 martie 2010.

Conditii de participare:

1. Formularul de inscriere

Toti participantii (activi si pasivi) vor completa formularul de inscriere ce se gaseste la Biroul SEOB sau pe site-ul www.operanb.ro (sectiunea Educatie) si il vor trimite prin e-mail la adresa seob@operanb.ro sau prin posta la Biroul SEOB.

Intrarea in sala se va face pe baza listelor de participare.

2. Taxa de participare

Taxa de curs pentru participantii activi este de 400 lei, iar pentru participantii pasivi, taxa de curs este de 200 lei.

Angajatii Operei Nationale Bucuresti au acces gratuit (participanti activi si pasivi).

Taxele se pot plati la casieria ONB sau prin transfer bancar catre: Opera Nationala Bucuresti, Bd. Mihail Kogalniceanu, nr. 70-72, sector 5, Bucuresti, 050108, cod fiscal nr. 4221314, cont nr. IBAN RO38TREZ7055009XXX000231, deschis la Trezoreria sectorului 5, Bucuresti.

Taxele trebuie sa fie platite pana la data de 8 martie 2010. Taxele sunt nerambursabile si nu includ cheltuieli de cazare/masa ale participantilor.

Eduard Tumagian este un nume celebru a muzicii lirice romanesti. Nascut la Bucuresti, Eduard Tumagian a absolvit Conservatorul de muzica Ciprian Porumbescu, la clasa de canto a profesorului Viorel Ban si este laureat al concursurilor de la Viena, Paris, Toulouse, Barcelona, Treviso, Vercelli, Verviers, Hertogenbosch.

Cariera sa s-a desfasurat pe cele mai mari scene ale lumii: Scala din Milano (debutul sub conducerea muzicala a lui Riccardo Muti), Deutsche Oper din Berlin, Teatro Colon din Buenos-Aires, Covent Garden din Londra, Opera Garnier si Opera Bastille din Paris; acestora li se adauga o lunga lista de teatre de opera din Basel, Bordeaux, Bilbao, Toulouse, München, Zürich, Viena, Bonn, Geneva, Palermo, Torino, Bruxelles. De asemenea, a participat si la festivalurile de la Salzburg, Lausanne, Oviedo. A efectuat turnee cu Teatrul Scala din Milano in Japonia, a cantat la Carnegie Hall din New York (in Nabucco de Giuseppe Verdi sub bagheta aceluiasi Riccardo Muti).

In mai 2000, a participat in concertul George Enescu la sfarsit de mileniu, ce a avut loc in studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii Romane. In iunie 2001, a interpretat rolul lui Simon Boccanegra din opera omonima a lui Verdi – pentru prima data in versiune de concert in Romania. Tot pe aceeasi scena, in anul 2003, a interpretat si rolul Barnaba din La Gioconda de Amilcare Ponchielli.

In 2002, cu ocazia sarbatoririi a saizeci de ani de viata, Eduard Tumagian a primit in semn de pretuire Ordinul National pentru Merit in grad de Comandor. Tot in 2002, artistul a sustinut spectacole cu operele verdiene Simon Boccanegra la Tel-Aviv, Vecerniile Siciliene la Opera Bastille din Paris, Rigoletto, Il Trovatore, la Festivalul Open Air – Elvetia. In compania orchestrei simfonice a Filarmonicii din Berlin a cantat in concertul intitulat Eduard Tumagian canta muzica italiana.

Artistul a realizat discuri cu operele integrale Rigoletto, Simon Boccanegra, Falstaff, Otello – de Giuseppe Verdi; Gianni Schicchi de Giacomo Puccini, I Pagliacci de Ruggiero Leoncavallo, Cavalleria rusticana de Piedro Mascagni, Razboi si Pace de Serghei Prokofiev. Dintre inregistrarile video amintim La Traviata si Luisa Miller de Giuseppe Verdi, un concert cu Placido Domingo.

A cantat sub bagheta unor dirijori celebri precum Riccardo Muti, Claudio Abbado, Alain Lombard, Nello Santi, Daniel Oren, Mstislav Rostropovici, Gianandrea Gavazzeni.

Eduard Tumagian este un reper al artei interpretative contemporane, constituindu-se intr-un model al teatrului liric al secolului al XX-lea si inceputului de secol XXI.