In cadrul celei de a doua stagiuni muzicale romane Institutul Cultural Roman participa la Festival Música Viva 2009 cu proiectul FOCUS ROMANIA prezentat de cvartetul suedez THE PEARLS BEFORE SWINE EXPERIENCE in data de 14 septembrie la Centro Cultural de Belém, Pequeno Auditório - Sala Eduardo Prado Coelho, informeaza ICR Lisabona.

Proiectul FOCUS ROMANIA apartine compozitorului roman Cristian Marina si propune o serie de compozitii predominant romanesti (5), suedeze (1) si portugheze (2) majoritatea create special pentru ansamblul The Pearls Before Swine Experience.

Cristian Marina este un compozitor de succes pe scena muzicii contemporane actuale, cu o vie activitate in tara de adoptiune, Suedia, unde a detinut intre 2001-2004 functia de presedinte al sectiei suedeze a Societatii Internationale a Muzicii Contemporane (ISCM). In prezent este membru al Societatii Compozitorilor Suedezi, al sectiei suedeze a Societatii Internationale a Muzicii Contemporane si al Societatii suedeze de muzica contemporana.

Muzica sa, ce cuprinde aproape toate genurile, a fost interpretata in concerte, festivaluri si emisiuni tv din aproape toate tarile europene, din Japonia si Hong Kong.

Membrii cvartetului The Pearls Before Swine Experience sunt

George Kentros - vioara

Sara Hammastrom - flaut

Mats Olofsson - violoncel

Marten Landstrom - pian

The Peärls Before Swïne Experience a luat nastere in 1995 si a devenit unul dintre cele mai originale si de succes ansambluri din Scandinavia din domeniul new music. Membrii grupului s-au specializat in includerea in repertoriile lor a unor piese scurte (de 5 - 20 minute) iar in prezent beneficiaza de 100 de contributii pe care le-au comandat unor compozitori din 19 tari. Au colaborat cu o serie de compozitori precum: Anders Hillborg, Mikael Edlund, Lars Ekström (Suedia), David Lang (SUA), Tristan Murail (Franta), Atli Heimir Sveinsson (Irlanda), and Michel van der Aa (Olanda).

Membrii ansamblului s-au intalnit la Royal University College of Music din Stockholm, dar au studiat la conservatoare din Boston, New York, Londra, Copenhaga, si Koln. Sunt solisti, dirijeaza orchestre si sunt muzicieni de camera freelancer in Suedia.

Cvartetul va interpreta in cadrul Festival Música Viva 2009 lucrari apartinand compozitorilor romani Cristian BENCE-MUK, Adrian BORZA, Cristian LOLEA, Cristian MARINA si Diana ROTARU.

In program va fi inclusa si o piesa a compozitorului suedez contemporan

Pär LINDGREN (Profesor la Royal University College of Music din anul 1998)

Piesa Soirée de Noël reprezinta amintiri legate de tsunami-ul din Tailanda, prin care au trecut el si familia lui. Este bazat pe un cantec de Craciun thai.

Totodata cvartetul va include in programul sau si lucrari apartinand compozitorilor portughezi António Pinho Vargas si Candido Lima, se arata in comunicatul ICR Lisabona.