Dupa succesul repurtat de Spovedanie la Tanacu incepand din 2007, al doilea proiect al „Academiei itinerante Andrei Serban”, initiat de Corina Suteu, directorul Institutului Cultural Roman din New York, porneste la Horezu in 2009. Realizat cu sustinerea ICR Bucuresti, primul atelier al acestei editii se va desfasura in perioada 30 iulie - 12 august 2009 ca o rezidenta artistica ce va reuni 19 tineri actori din intreaga tara. Andrei Serban se va concentra de aceasta data pe improvizatii inspirate de texte de autori romani clasici si contemporani, texte literare care vor fi explorate din perspectiva potentialului lor teatral, se arata in comunicatul de presa al ICRNY.

„In spatiul romanesc tutelat inca de institutii de gen si productii care rareori ies din sfera teatrului ‘de serviciu’, intr-un mediu cultural in care experimentul se intampla doar pe alocuri sau chiar lipseste cu desavarsire, faptul ca Andrei Serban si Corina Suteu se incapataneaza sa dea consistenta si continuitate unor proiecte teatrale inedite este un gest de o rara generozitate. Si fata de cultura romana si fata de tinerii actori mai mult sau mai putin consacrati si provenind din diverse teatre, care au astfel sansa de a aborda neconventional conventia teatrala. Abordare care sper sa duca, asa cum s-a intimplat cu Spovedanie la Tanacu, la cel putin o recunoastere pe plan international.” – declara Ramona Dumitrean, una dintre actritele participante la Horezu, si, deopotriva, unul din „veteranii” Academiei itinerante.

Pentru Ionut Caras „este a 5-a intalnire cu Andrei Serban. De la Purificare, care a starnit un potpuriu de reactii si comentarii, pana la Spovedanie la Tanacu care a contrazis ceea ce se facea la noi in teatru, am calatorit, uneori de la distanta, alteori foarte aproape, alaturi de acest creator care se redefineste continuu si care, in plus, are generozitatea de a imparti si cu altii experienta sa personala. Aceasta ‚calatorie’ intr-un univers mai sensibil si infinit mai subtil m-a schimbat atat ca actor, cat si ca om.Tocmai de asta, gasesc mai mult decat salutara initiativa doamnei Suteu si a ICR-ului de a continua aceasta poveste a Academiei itinerante care pare fara sfarsit”.

Alaturi de actori cu care Andrei Serban a lucrat constant in ultimii ani, noi participanti au fost selectati pentru aceasta faza a programului, care reuneste actori din Bucuresti, Cluj, Craiova, Piatra Neamt si Timisoara. Intre acestia se afla: Ioana Barbu, Andreea Bibiri, Maria Dinulescu, Radu Iacoban, Sorin Leoveanu, Marius Manole. La atelierul din acest an va participa, pentru a face jurnalul in banda desenata al atelierului, creatorul lui Omulan, Matei Branea.

Devenit un program cadru al Institutului Cultural Roman, Academia itineranta Andrei Serban incepe ca atelier-rezidenta, continua ca productie la New York si are ca partener-producator Teatrul Odeon din Bucuresti. Programul este conceput ca un laborator interdisciplinar de creatie in jurul personalitatii artistice a regizorului Andrei Serban, reunind actori, scriitori sau artisti vizuali. Din 2007, programul a inclus dezvoltarea, montarea si itinerarea in tara si in strainatate a spectacolului Spovedanie la Tanacu, construit in jurul romanului jurnalistic al Tatianei Niculescu Bran, in dramatizarea autoarei, iar la sfirsitul lui 2008, ICRNY a organizat la New York o editie speciala a Academiei itinerante, in care Andrei Serban a lucrat cu studenti de la Universitatea Columbia pe textul Gianinei Carbunariu, Poimaine alaltaieri. Rezultatul atelierului a fost o lectura publica a acestuia in sala Auditorium a ICRNY.

Editia Academiei itinerante Andrei Serban derulata la Horezu intre 30 iulie si 12 august este organizata de ICR New York si ICR Bucuresti, Directia Arte Vizuale.