Cu prilejul praznicului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, Editura Predania va daruieste in format electronic cartea lui Gheorghe Racoveanu - "Omenia si frumusetea cea dintai."

Omenia, expresie verbala a unei notiuni colective, a dat intotdeauna de lucru lexicografilor cand au incercat sa traduca, convenabil, cuvantul. Fiindca a traduce cuvantul omenie prin ospitalitate, prin onestitate, prin onorabilitate, prin cuviinta, prin bunatate ori, pur si simplu, prin umanitate, insemneaza a-l traduce numai in parte. Ca realitate, ca document de viata, omenia este un tot unitar, constand din numeroase componente esentiale. Omenia nu este o anumita virtute, ci o adevarata antologie, un buchet de flori ale sufletului. Iubire de straini, tinerea cuvantului dat, sentimentul onoarei, dispozitie de jertfa, spiritul dreptatii, marinimie, modestie, credinta in Dumnezeu - toate acestea sunt podoabele omeniei.

Aparuta initial ca o comunicare adresata Congresului International de Studii al Societatii Academice Romane, tinut la Venetia in 1961, "Omenia si frumusetea cea dintai" analizeaza o trasatura a poporului roman din perspectiva theologica si etnografica. Santem purtati astfel intr'o Scara sui-generis ce urca de la "iubirea de oaspeti" si "iubirea de straini," prin "viata in Hristos," "omenie si (non)violenta," "ranile pacatelor si frumusetea cea dintai" catre "omenie si sfintenie" - caci "omenia este rezultatul trairii romanesti a adevarului Evangheliei.

Despre cartea lui Racoveanu, Mircea Eliade scria: "Nu ma indoiesc ca exegeza lui Racoveanu va figura intr-o zi alaturi de alte interpretari clasice ale realitatilor romanesti, semnate de nume ilustre, de la Mihai Eminescu si Hasdeu la Lucian Blaga si Mircea Vulcanescu...

Nu voi incerca sa rezum aici iscusita hermeneutica a lui G. Racoveanu. Nu voi stirbi bucuria cititorului de a o descoperi singur. Prin asemenea contributii se pregateste ziua cand se va putea scrie adevarata istorie a neamului si culturii romanesti. Si de-abia atunci vom putea interesa, in mod sincer si profund, Occidentul, a carui atentie o jinduim atat...

S-ar putea ca într-o zi, nu prea îndepărtată, lucrurile să se schimbe. Occidentul începe să se intereseze tot mai mult de alte moduri de a fi în lume decât ale lui, de structuri antropologice tradiţionale, de alte valori culturale decât cele care-i sunt familiare. S-ar putea ca într-o bună zi, descoperind adevărata noastră istorie şi cultură, occidentalii să se laude cu noi (căci, în fond, şi noi tot din Europa facem parte) mai mult decât s-ar fi lăudat dacă am fi dat un Shakespeare sau un Dante…"

Gheorghe Racoveanu, scriitor, publicist si theolog ortodox nascut chiar la inceput de veac 20, in 1900; absolveste, in perioada interbelica, Facultatea de Theologie si apoi cea de Filosofie la Bucuresti, devenind mai apoi redactor la "Cuvantul" lui Nae Ionescu si cofondator impreuna cu acesta al revistei theologice "Predania." Dupa 1944, continua in exil o sustinuta activitate publicistica si asociativa, curmata doar de moartea sa din 1 mai 1967.