Festivalul International de Scurtmetraj de la Uppsala, cel mai important festival de scurtmetraj din Suedia, primeste inscrieri in competitie pana pe 30 iunie, informeaza ICR Stockholm. Festivalul este unul dintre putinele din Europa recunoscute de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences si cea de-a 28 a editie se va desfasura in perioada 19-25 octombrie 2009. In fiecare an se proiecteaza in jur de 300 de scurtmetraje, organizate in cinci sectiuni.

Regulamentul de inscriere poate fi gasit la adresa de web: http://www.underhuset.com/shortfilmfestival/registration/start.lasso?section=i.

Institutul Cultural Roman de la Stockholm este partener al Festivalului International de Scurtmetraj de la Uppsala inca din 2007.

In ultimii anii, prezenta filmelor romanesti in festival a fost din ce in ce mai vizibila: in 2007, Marele Premiu al Festivalului a revenit scurtmetrajului Lampa cu caciula de Radu Jude, iar in 2008 scurtmetrajul Interior. Scara de bloc de Ciprian Alexandrescu a primit Premiul Juriului.

Tot in 2008, festivalul a organizat in parteneriat cu ICR Stockholm doua programe cu selectii de scurtmetraje romanesti din ultimii ani, precum si un seminar care i-a avut ca invitati pe regizorul Anamaria Chioveanu, producatorul Paul Sorin Damian si criticul de film Andrei Gorzo. Printre realizatorii de film romani care au vizitat festivalul la invitatia ICR Stockholm se mai numara producatorul Ada Solomon si regizorul Marian Crisan.