Cantece vechi romanesti, tangouri bucurestene de la inceputul secolului si melodii din repertoriul Mariei Tanase puse in valoare de calitatea vocii Oanei Chitu au incantat publicul polonez. Artista de origine romana, stabilita in Germania, considerata ”Edith Piaf de Romania”, a fost invitata special, pentru a canta la concertul de gala din finalul celei de-a douasprezecea editii a Festivalului ”Noua traditie” din capitala poloneza.

In seara zilei de 26 aprilie, in timp ce la Cracovia, in vechiul cartier evreiesc Kazimierz, Shukar Collective oprea circulatia si invita la dans o piata plina de oameni, la Varsovia vocea Oanei Chitu facea sa rasune de aplauze sala de concerte a Radioului Polonez, umpluta pana la refuz.

In capitala Poloniei, Oana Catalina Chitu acompaniata de un ansamblu spectaculos, format din muzicieni proveniti din Serbia, Moldova, Rusia, Germania si Peru, artista de origine romana a interpretat un amestec de vechi melodii romanesti, tangouri bucurestene de la inceputul secolului si cantece din repertoriul Mariei Tanase, care a sedus deja salile de concert din mai multe tari europene. Melodii precum ”Zaraza”, ”Pe bolta cand apare luna”, ”Mana birjar”, ”Vrei sa ne-ntalnim sambata seara”, ”Marie si Marioara”, ”Bun ii vinul ghiurghiuliu” sau tulburatoarea ”Cine iubeste si lasa”, puse exceptional in valoare de calitatea vocii Oanei Chitu si de dramatismul interpretarii, ca si solo-urile de acordeon ori de vioara, de asemenea foarte prizate de public, au facut ca seara sa se termine in triumf, cu aplauze dezlantuite si bisuri indelungi, informeaza ICR.

A doua zi, concertul a fost reluat, cu acelasi succes, la Poznań, la ”Estrada Poznańska”. Ambele evenimente au fost organizate de Radioul Polonez si Institutului Cultural Roman de la Varsovia, in paralel cu Festivalul Culturii Romane de la Cracovia derulat de ICR-Varsovia.

Oana Catalina Chitu este una dintre vedetele in puternica ascensiune ale scenei germane, deocamdata putin cunoscuta in Romania. Inceputurile carierei sale se leaga de colaborarea cu Institutul Cultural Roman, in cadrul Programului Cantemir, si ICR Berlin, din care a rezultat concertul-spectacol ”Bucharest Tango” (2007). Ulterior, albumul omonim a fost lansat de catre casa de discuri ”Asphalt Tango”, aceeasi care a adus faima internationala unor cantareti sau ansambluri precum Fanfara Ciocarlia, sarbii de la Kal, rusii de la ErsatzMusika, bulgarul Jony Iliev s.a.m.d.