Doi excelenti interpreti apartinand tinerei generatii de muzicieni romani – Laura Buruiana / violoncel si Andrei Vieru / pian vor sustine un recital in data de 7 noiembrie, in cadrul stagiunii muzicale a Institutului Cultural Roman de la Lisabona. Cei doi artisti au ales un repertoriu atractiv de piese apartinand compozitorilor Claude Debussy, George Enescu si Anatol Vieru. O noua ocazie pentru melomanii portughezi de a cunoaste valorile scolii componistice romanesti si totodata pentru ICR Lisabona de a relua colaborarea cu Muzeul Muzicii din capitala portugheza. Concertul marcheaza un deceniu de la moartea lui Anatol Vieru, reprezentant distins al remarcabilei scoli componistice romanesti afirmate in a doua jumatate a secolului XX.

Laura Buruiana s-a nascut la Bucuresti in anul 1980 si a inceput studiul violoncelului la varsta de 10 ani. Intre anii 1999 si 2004 studiaza la Universitatea de Muzica Bucuresti cu profesorii Marin Cazacu si Vasile Tugui, iar intre 2004 si 2007 este masteranda la Hochschule fur Musik Köln, clasa Prof. Frans Helmerson.

Ca solista, Laura a debutat pe scena Filarmonicii din Berlin in anul 2006 cu primul concert pentru violoncel si orchestra de Dmitri Sostakovici impreuna cu Orchestra Simfonica din Berlin, avandu-l la pupitrul dirijoral pe James Gaffigan.

A fost solista a mai multor orchestre importante precum: Orchestra Simfonica din Bari, Orchestra de Camera din Berlin, Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti, Orchestrele Societatii Radio Romania, Filarmonica din Shanghai, Orchestra din Santander, Orchestra Simfonica din Ohio, Orchestra Simfonica din Carolina de Nord. A colaborat cu dirijori precum: Oliver von Dohnányi, Gerhard Zimmermann, Lorenzo Muti, Chen Xiaochen, Song Kyu Ryu, Remus Georgescu, Dorel Pascu. A fost invitata la mai multe festivaluri internationale importante cum ar fi: Festivalul „George Enescu (Romania, 2005 si 2007), Festivalul Due Mondi (Italia, 2002, 2003, 2005), Festivalul de la Rheingau (Germania, 2006), Festivalul Mostly Ceaikovski de la Pella (USA, 2004), Festivalul de la Usedom (Germania, 2002 si 2003), Festivalul Young Euro Classic Berlin (Germania, 2004).

Laura Buruiana a inregistrat pentru Naxos (Sonatele pentru pian si violoncel de Enescu) si pentru Toccata Classics (portete de compozitori: Enescu si Vieru).

Andrei Vieru s-a nascut la Bucuresti intr-o familie de muzicieni. A studiat la Conservatorul « Ciprian Proumbescu » avandu-l ca profesor, printre altii, pe Dan Grigore. In 1988 se stabileste la Paris unde debuteaza la marele auditoriu Radio France cu un recital ce a fost gravat pe un CD de catre Institut National de l’Audiovisuel.

Discografia sa cuprinde Arta Fugii, Sonata de Liszt (INA-Mémoire vive), Variatiunile Goldberg (Harmonia Mundi), Variatiunile Diabelli si Bagatelele op. 119 de Beethoven (Harmonia Mundi), Tablourile lui Musorgski si Sarbatoarea Primaverii de Stravinsky (la doua piane cu Dan Grigore, de asemenea la Harmonia Mundi).

Despre recenta sa inregistrare a ambelor volume a Clavecinului bine temperat de Bach la casa de discuri Alpha, revista de specialitate Pizzicato afirma : « cel care asculta aceasta versiune n-ar mai avea nevoie sa asculte altele ».

In 2007, Andrei Vieru a publicat la editura pariziana Seuil cartea « Le gai Ecclésiaste », a carei puritate si eleganta stilistica a fost comparata de presa cu cele ale clasicilor francezi.

Andrei Vieru a publicat recent cinci articole despre haos pe situl arXiv.org, la rubrica « Sisteme Dinamice ». Unul dintre ele a suscitat interesul echipei de cercetare a celebrului site Wolfram.com.