Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Eveniment editorial

Operele complete ale lui N. Steinhardt editate de Polirom 

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 16 iulie 2008, 15:54 Actualitate | Cultură

La aproape o suta de ani de la nasterea lui N. Steinhardt si la doua decenii de la moartea sa, Polirom editeaza impreuna cu Manastirea „Sfinta Ana” Rohia integrala operei carturarului. Seria de autor insumeaza operele lui Steinhardt, atit cele de dinaintea intrarii in monahism, cit si cele de dupa aceasta data, si cuprinde peste 20 de volume, informeaza editura.

Potrivit Polirom, primele cinci volume ale noii serii vor putea fi gasite in curand in librarii. Intre acestea se numara tomul masiv de publicistica steinhardtiana interbelica intitulat Articole burgheze, editat de Viorica Niscov, dar si un CD audio distribuit impreuna cu volumul de predici ingrijit de Stefan Iloaie, Daruind vei dobindi. Cuvinte de credinta, cu Predica la Duminica Ortodoxiei.

Seria de autor va cuprinde atit operele de tinerete (incepind cu articolele publicate in presa interbelica, cu volumul de debut din 1934, خn genul… tinerilor, si cu teza de doctorat, Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional. Critica operei lui Léon Duguit, publicata in 1936), cit si operele publicate dupa 1964, cind N. Steinhardt este eliberat din inchisoare.

"Nadajduim ca in acest fel oferim publicului larg imaginea completa si complexa a monahului Delarohia: criticul literar, eseistul, scriitorul, evreul con­vertit la crestinism ortodox, monahul‑carturar, ca un posibil – ba chiar un necesar – model de urmat pentru tineri, oameni de cultura, teologi si chiar crestini simpli ", marturisea, in argumentul la noua editie a Jurnalului fericirii, P.S. Justin Hodea Sigheteanul, Presedintele Fundatiei „N. Steinhardt”, prin initiativa caruia a putut fi pus in practica proiectul integralei Steinhardt.


Miercuri, 30 iulie, ora 13.00, la o zi dupa comemorarea de la Manastirea „Sfinta Ana” Rohia a lui N. Steinhardt, Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare va gazdui prima lansare a noii serii de autor.
La eveniment vor prezenta خ.P.S. Bartolomeu Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, P.S. Justinian Episcopul Maramuresului, P.S. Justin Hodea Sigheteanul, Silviu Lupescu, Virgil Bulat, George Ardeleanu, Florian Roatis si Stefan Iloaie. خntilnirea va fi moderata de protos. Macarie Motogna.

Nicolae Steinhardt s-a nascut la Bucuresti pe 29 iulie (stil vechi) 1912.si a debutat publicistic foarte de timpuriu in revista Liceului „Spiru Haret”. Isi ia bacalaureatul in 1929 si frecventeaza cenaclul „Sburatorul”, iar in 1932 isi ia licenta in Drept.

In 1934 incepe sa colaboreze la Revista burgheza si publica sub pseudonimul Antisthius volumul parodic In genul… tinerilor. Isi ia doctoratul in Drept in 1936. In 1935 si 1937 publica impreuna cu Emanuel Neuman studiile Essai sur une conception catholique du Judaïsme si Illusions et réalités juives. Colaboreaza la Libertatea si la Revista Fundatiilor Regale.

Dupa razboi, publica pentru scurta vreme in Universul literar, Victoria, Tribuna poporului si, din nou, Revista Fundatiilor Regale. Refuza sa colaboreze cu noul regim. In 1960, este anchetat, apoi condamnat in „lotul Noica-Pillat” la 12 ani de munca silnica. Trece prin inchisorile Jilava (unde este botezat de parintele Mina Dobzeu), Gherla si Aiud.

Eliberat in august 1964, va reveni dupa cativa ani in lumea literara prin traduceri, medalioane, cronici etc. In 1972, termina prima versiune a capodoperei sale, Jurnalul fericirii. Publica volume de eseuri si de critica foarte bine primite, desi unele sint puternic cenzurate. Monah din 1980, ramane activ pe terenul eseisticii si al criticii. Se stinge la 30 martie 1989.
Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

256 vizualizari
Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi