Cartile Anii ’90 si bucurestenii si Arca lui Noe. De la neolitic la Coca-Cola, editia a II-a vor fi lansate in cadrul unui eveniment ce va avea loc luni, 7 iulie, de la ora 17, la Clubul Taranului. Evenimentul organizat de Muzeul Taranului Roman (MTR) ii are ca invitati pe Vintila Mihailescu, Andrei Plesu, Anca Oroveanu, Cristian Tabara si Serban Anghelescu.

Anii ’90 si bucurestenii, Editura Paideia, 2008

Dupa Anii ’80 si bucurestenii (varianta in limba romana a revistei Muzeului Taranului Roman, Martor), Editura Paideia publica si o continuare – Anii ’90 si bucurestenii, plecand de la un alt numar al aceleiasi reviste. Este o introducere intr-o societate aflata in plina tranzitie, cand „omul nou“, pe care fostul regim credea ca l-a creat, este pus in fata unor transformari pentru care, s-a vazut, nu era pregatit.

Cartea cuprinde interviuri sau scrieri originale ale unor persoane alese din mediile cele mai diferite: de la un cizmar nostalgic dupa „epoca de aur“ la un fost consilier prezidential, de la minerii participanti la evenimentele din iunie la victimele acestora, de la un fost consumator de droguri la un patron, ocupant al unui loc in topul celor mai bogati romani etc. Toti se refera la ciudata perioada a anilor ’90 asa cum a inteles-o fiecare.

Arca lui Noe. De la neolitic la Coca-Cola, editia a II-a, Editura Martor, 2007

Arca a fost conceputa de Irina Nicolau si de colaboratorii ei ca proiect de recuperare a memoriei orientata simultan in toate directiile si ca atare imposibil de regasit in categoriile si genurile existente: interviuri despre orice, scrisori, jurnale, acte, epitafuri, cantece, aberatii, liste, sarbatori... Proiectul este unul de lunga respiratie urmand sa marcheze fiecare an cu un volum aparte.

Cu acest prilej organizatorii vor prezenta editura Martor, infiintata anul trecut de catre Muzeul Taranului Roman. Sub semnaturile cercetatorilor si muzeografilor MTR au aparut la aceasta editura numeroase titluri de carte de specialitate (etnologie si folclor, antropologie, sociologie, muzeologie), publicatii bibliofile in editii limitate, carti-album, reviste, calendare, foi, pliante, mape, afise, agende. Revista anuala de antropologie si muzeologie, Martor, publicatie ajunsa la numarul 12, scaosa de editura aduce in dezbatere in fiecare numar probleme actuale din domeniu si experimente muzeografice, informeaza site-ul MTR.