Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, a fost ales vicepresedinte al organizatiei EUNIC, reteaua institutelor culturale din Uniunea Europeana. H.-R. Patapievici va detine timp de doi ani functia de vicepresedinte al EUNIC, urmand ca in anul 2010 sa devina presedintele organizatiei. Conducatorii institutiilor culturale membre ale organizatiei EUNIC s-au reunitla Berlin in perioada 20-21 iunie.

EUNIC (European Union National Institutes for Culture, www.eunic-europe.eu) este o retea a institutelor culturale nationale din Europa, constituita la Praga in 2006, la initiativa British Council. In prezent, EUNIC reuneste organizatii culturale de nivel national din 25 de tari ale Uniunii Europene, dintre care multe sunt deja bine cunoscute, prin impactul pe care l-au avut asupra relatiilor culturale internationale – British Council, Institut Français, Goethe Institut, Instituto Cervantes, Instituto Camões, Institutele Italiene de Cultura.

Romania, prin Institutul Cultural Roman, a aderat la aceasta retea in iunie 2007, iar in primavara acestui an a avut loc sedinta de constituire a sectiei EUNIC-Romania. EUNIC are vocatia de a deveni vocea culturala a Europei unite in lume si reprezentantul institutional pe langa organismele Uniunii Europene al intereselor tuturor organizatiilor culturale de nivel national din Europa, informeaza ICR.

In 2007, presedinte EUNIC a fost ambasadorul Emil Brix (Austria, Ministerul de Externe), in 2008 functia este asumata de Hans-Georg Knopp (Germania, Goethe-Institut), in 2009 ea ii va reveni lui Finn Andersen (Danemarca, Danske Kulturinstitut), iar in 2010 lui H.-R. Patapievici (Romania, ICR).