In perioada 1-25 iulie are loc, in Cehia, Festivalul International de Dans Cantemporan si de Teatru de Miscare – Tanec Praha. Aflat la cea de-a 20-a editie, Festivalul se va desfasura in Praga, Brno, Ceske Budejovice, Cesky Krumlov, Ostrava, Pardubice, Valasske Mezirici.

Potrivit ICR, Romania va fi prezenta cu doua spectacole, alaturi de companii de dans, coregrafi si artisti dansatori din Cehia, Spania, Israel, Valonia-Bruxelles, SUA, Slovacia, Germania, Olanda, Taiwan.

Spectacolul Cand zana nu mai face vraji..., in coregrafia semnata de Lenka Tretiagová, este un spectacol inspirat din traditiile folclorice romanesti si cehe, fiind interpretat de copii din Banat, romani si cehi originari din comunele Eibenthal, Sfanta Elena si Ghernic, si de copii de la Teatrul pentru Copii „Ponec“ din Praga. Spectacolul va fi insotit de proiectia unui documentar filmat in Banat, in regia lui Pavel Bures.

Cea de-a doua prezenta româneasca in Festival este spectacolul Ready „Modern“ Made, in coregrafia lui Florin Fieroiu, interpretat de Carmen Cotofana. Florin Fieroiu descrie spectacolul Ready „Modern“ Made astfel: „Nu vreau sa fiu o parte a unui lucru important; las orice lucru minor sa treaca pe lânga mine, fara a vrea nimic sa mi se intâmple. Si cred ca aceasta atitudine ma defineste. Asta inseamna oare ca nu exist? Dar oare putem EXISTA chiar dincolo de alegerile vizibile, importante sau notabile? Daca luam de bun faptul ca suntem aici si acum, trebuie sa acceptam, de asemenea, ca adevarat faptul ca puteam fi in alta parte.“

O alta prezenta romaneasca la Praga o reprezinta participarea Teatrelor „Tandarica” si „Luceafarul” la Festivalul International al Artei Papusarilor – World Festival of Puppet Art desfasurat in perioada 2-4 iunie. Teatrul „Tandarica” din Bucuresti si Teatrul „Luceafarul” din Iasi vor aduce pe scena Festivalului, la editia din acest an, spectacolele Candid (regia: Cristian Pepino) si, respectiv, O raza de soare (regia: Toma Hogea). In festival vor mai fi prezente teatre de marionete din Armenia, Belgia, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, China, Danemarca, Iran, Olanda, Polonia, Slovenia, Spania si Thailanda, informeaza ICR Praga.