Organizatorii Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) vor acorda premii pentru doi mari actori ai scenei si filmului romanesc. Maestrul Radu Beligan va primi un premiul de excelenta la implinirea a 65 de ani de activitate neintrerupta in teatru si film in timp ce, actrita Tamara Buciuceanu-Botez.va fi sarbatorita prin acordarea unui premiu pentru intreaga cariera.

Radu Beligan are una dintre cele mai prolifice cariere din filmul romanesc facandu-si debutul in cinema in 1943 in ecranizarea lui Jean Georgescu dupa I.L. Caragiale, O noapte furtunoasa, unde interpreteaza rolul lui Rica Venturiano. De la profesorul Luca in Cuibul Salamandrelor al lui Mircea Dragan (1978), la Vlad in lung-metrajul de debut al lui Radu Mihaileanu, Trahir (1993) si pana la rolul extrem de lucidului, dar fragilului Profesor din filmul lui Lucian Pintilie, Dupa-amiaza unui tortionar (2002), Beligan a imprumutat cate ceva din personalitatea sa inconfundabila fiecarui personaj pe care l-a interpretat. Premiul de Excelenta al TIFF-ului vine astfel ca o incununare si o rasplata legitima a muncii sale de o viata in slujba celei de-a saptea arte.

Tamara Buciuceanu-Botez, una dintre figurile legendare ale comediei romanesti, va fi sarbatorita in cadrul Galei de inchidere a festivalului, din data de 7 iunie 2008 prin acordarea unui premiu pentru intreaga cariera. Actrita va fi, totodata, protagonista unei proiectii speciale a filmului Cuibul de viespi, productie a anului 1987, in regia lui Horea Popescu.

„Doamna comediei romanesti”, asa cum a fost adesea supranumita, a interpretat de-a lungul carierei de la rolul Doicai din Titanic Vals (1964, r. Paul Calinescu) la rolul-cult al profesoarei acre Isoscel din seria Extemporal la dirigentie, Liceenii si Liceenii Rock’ n’ Roll, (r. Nicolae Corjos), pana la recenta aparitie alaturi de Victor Rebengiuc in filmul de debut al lui Horatiu Malaele, Nunta muta, care va avea premiera pe marile ecrane in acest an.

Aflata in cel de-al 56-lea an al unei impresionante cariere in teatru si film, Tamara Buciuceanu-Botez se va alatura altor actori de marca romani omagiati in editiile precedente ale festivalului prin acordarea Premiului pentru intreaga cariera – Dorel Visan, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinica, Stefan Iordache, Ioana Bulca si Irina Petrescu.

La capitolul invitati, editia TIFF 2008 se va bucura de prezenta la Cluj a actritei franceze Catherine Deneuve, care va veni la festival in ultimele doua zile si va fi omagiata prin proiectia unuia din filmele reprezentative din cariera sa, au precizat organizatorii.