Spectacol de lumini si proiectii pe medii neconventionale insotite de muzica de taraf si muzica ambientala contemporana, dar si romanesti si din bucatariile europene, vor fi prezentate in Noptea muzeelor de Muzeul Taranului Roman, sambata 17 mai de la 10 seara pana spre dimineata.

Unul din artistii innvitati este Philipp Geist cunoscut de la Roma, Berlin, Barcelona, Londra si pana la Montreal si Moscova, ca autor a tot soiul de instalatii si spectacole din sfera multimedia, cu accent pe vizual. La invitatia MTR, Philipp Geist va pune in scena un spectacol de lumini si proiectii pe medii neconventionale. ANGELUS, ENGEL, ANDĚL, ANGEL, ARHANGHEL dar mai ales INGERI vor pluti in aer, prin copaci si pe ziduri, intr-un joc vizual la care si vizitatorii iau parte.

Banda de muzicanti din Bradiceni–Gorj, proaspat descoperita de etnomuzicologii MTR, invitata pentru prima data la „muzeul de la sosea”, va canta in stilul oltenesc atat de pretuit de clientii carciumilor bucurestene din epoca interbelica.

Taraful Ion Albesteanu - Zece ani dupa moartea regretatului Ion Albesteanu, acompaniatorii sai - cu toti muzicanti de elita din Campia rasariteana a Dunarii, s-au hotarat sa se readune intr-o echipa pentru a reinvia repertoriul de exceptionala valoare artistica al maestrului. In repertoiu predomina melodiile „la moda” in anii 30-40: cantari de dragoste satesti si mahalagesti, cantari epice, melodii de joc.

Potrivit MTR expozitiile gazduite de muzeu pot fi vizitate dupa urmatorul program :

18:00 - 01:00 – Expozitia permanenta

10:00 - 01:00 – „S-him tu numir – toari si cumats di bana armaneasca” (Aromanii. Urme si fragmente de viata armaneasca) – Sala Foaier.

10:00 - 03:00 - „Colectia regala de arta traditionala – Regina Elena” – Sala Irina Nicolau.

De la ora 22:00 este programata lansarea albumului „Romania – simplitatea pierduta. Fotografii document de Ernest Bernea” (Editura Vremea) in Sala Foaier a muzeului.

Dupa ora 22:30 programul continua cu muzica de taraf si spectacol de lumini si proiectii cu ingeri in curtea interioara a muzeului.

Pentru vizitatorii dornici sa ajunga la cat mai multe muzee, RATB va pune la dispozitie, special pentru aceasta noapte, autobuze ce vor parcurge un circuit care va implica 12 muzee din Bucuresti: Muzeul Taranului Roman, Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I”, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Geologie, Muzeul National „George Enescu”, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Autobuzul circula in intervalul 21:00 - 03:00 pe traseul: MNAC (Calea 13 Septembrie) - Muzeul Cotroceni - Muzeul Militar – Piata Victoriei (statie pentru trei muzee : Antipa, Geologie si MTR) - mai multe opriri pe Calea Victoriei: Muzeul Enescu, Muzeul Colectiilor de Arta, MNAR - intersectia Calea Vicoriei cu Bd. Elisabeta (statie pentru Muzeul Municipiului Bucuresti) - Muzeul National de Istorie a Romaniei si iar la MNAC.

Dupa ora 01.00 nu se va mai face statie la Muzeul Cotroceni si Muzeul Militar, care se inchid.

Ultima cursa pleaca de la 03:00 tot de la MNAC si parcurge ultimul circuit (adica dupa ce opreste la MNIR se retrage).

Autobuzele circula regulat la interval de 20 de minute.