Gradina este un spatiu care din cele mai vechi timpuri a inspirat imaginatia oamenilor, un loc care a ascuns intimplari, a gazduit evenimente fastuoase, a protejat indragostitii, a reflectat trecerea anotimpurilor in mod spectaculos si a inspirat artistii. Atelierul interactiv Arta Gradinilor - Peisagistica organizat de Fundatia Calea Victoriei se desfasoara pe parcursul a noua sedinte cu incepere din 20 mai.

O incercare de a ne intoarce in natura nestricata de om sau o stradanie de a organiza spatiul si universul natural, dupa regulile omului, peisagistica este un domeniu fascinant, fie ca este vorba despre ordonata si fastuoasa gradina franceza, despre salbatica si romantica gradina engleza sau despre meditativa si gratioasa gradina japoneza.

Cea care va povesti despre arta gradinilor este Ileana Pantu, absolventa a Institutului de Arhitectură “Ion Mincu” – Facultatea de Arhitectură şi Urbanism. Detine Master franco-român in “Dezvoltare Urbană Integrata”. In prezent isi pregateste doctoratul in peisagistica cu tema “Parcul public urban francez din secolul XX. Influentele asupra celui bucurestean”.

Iata temele celor noua ateliere organizate de Fundatia Calea Victoriei:

1. Introducere. Ce este peisagistica. Tipuri de spatii verzi (publice/private, parcuri, gradini urbane, scuaruri etc). Notiuni elementare de ecologie.

2. Istoria peisagisticii. Gradinile antichitatii : Mesopotamia, Egipt, Persia, Grecia, Roma. Gradinile Evului Mediu : Bizant, Europa Occidentala.

3. Gradinile Evului Mediu : Islam, Spania. Gradinile Extremului Orient: China si Japonia.

4. Vizita * Parcul Palatului Mogosoaia.

5. Gradina geometrica franceza (din perioada Renasterii si Barocului). Modelul gradinii franceze in lume.

6. Gradina peisagera engleza (din secolul XVIII si XIX). Modelul gradinii engleze in lume.

7. Vizite de parcuri si gradini publice * Parcul Cismigiu, Parcul Carol.

8. Gradina mixta. Peisagistica moderna si contemporana.

9. Atelier Practic: crearea unui obiect decorativ pentru gradina, terasa, scuar, parc etc (exemple: snur din alune pentru atragerea pasarilor, floare sau gaza mare din panza sau plastic, casuta pentru pasari)