Muzeul Roald Dahl din Anglia, fondat de văduva îndrăgitului autor de cărţi pentru copii, a declarat că rasismul acestuia este „incontestabil şi de neşters”, relatează CNN și News.ro.

Roald DahlFoto: Photoshot / Avalon / Profimedia Images

Roald Dahl, care a murit în 1990, este creatorul unor personaje celebre precum Matilda, Marele Uriaş Prietenos, Fantasticul domn Vulpe, Willy Wonka şi Twits.

Cărţile sale s-au vândut în peste 300 de milioane de exemplare şi au fost traduse în 63 de limbi, existând numeroase adaptări ale operei sale atât pentru marele, cât şi pentru micul ecran.

Cu toate acestea, autorul a fost mult timp considerat controversat pentru opiniile sale deschis antisemite. Acum, muzeul, cu sediul în satul Great Missenden din Buckinghamshire, unde a trăit Dahl, a postat o declaraţie pe site-ul său pentru a spune că susţine „pe deplin” scuzele prezentate de familia Dahl şi de Roald Dahl Story Company în 2020 în legătură cu opiniile antisemite ale autorului.

„Condamnăm orice rasism îndreptat împotriva oricărui grup sau individ", adaugă muzeul.

Ce a spus familia lui Roald Dahl despre declarațiile antisemite ale acestuia

În 2020, Grupul Dahl a declarat că „îşi cere scuze profund pentru durerea persistentă şi de înţeles” provocată de afirmaţiile scriitorului. „Aceste remarci pline de prejudecăţi sunt de neînţeles pentru noi”, se mai arăta în declaraţie.

Roald Dahl a făcut în mod public o serie de comentarii antisemite de-a lungul carierei sale, inclusiv într-un interviu acordat în 1983 publicaţiei New Statesman, în care a spus:

„Există o trăsătură în caracterul evreiesc care provoacă animozitate, poate că este un fel de lipsă de generozitate faţă de non-evrei. Vreau să spun că întotdeauna există un motiv pentru care apar anti-ceva oriunde; chiar şi un nenorocit ca Hitler nu s-a luat de ei fără motiv”.

Muzeul arată că începând din 2021 este în dialog cu mai multe organizaţii din cadrul comunităţii evreieşti. Muzeul precizează că nu va repeta public declaraţiile antisemite ale lui Roald Dahl, dar păstrează o înregistrare a acestora în colecţia muzeului „pentru a nu fi uitate”.

„Rasismul lui Roald Dahl este de netăgăduit şi de neşters, dar ceea ce sperăm că poate dăinui este potenţialul moştenirii creative a lui Dahl de a face ceva bun”, a declarat muzeul.

Comunitatea evreiască salută decizia muzeului

Muzeul Roald Dahl a confirmat joi pentru CNN că declaraţia online emisă săptămâna aceasta este expusă şi în galeria sa de la intrare. Într-o reacţie trimisă CNN, un purtător de cuvânt al Campaniei împotriva Antisemitismului a declarat:

„Poveştile domnului Dahl distrează şi încântă milioane de copii şi ar trebui să continue să facă acest lucru. În acelaşi timp, este important ca un muzeu şi un site web dedicat autorului să prezinte întreaga poveste a vieţii şi operei sale, inclusiv latura sa întunecată”.

Separat, într-o declaraţie trimisă CNN, Marie van der Zyl, preşedinta organizaţiei Board of Deputies of British Jews, a salutat recunoaşterea de către muzeu a antisemitismului autorului.

„Noile declaraţii - în galeria de la intrare şi de pe site-ul lor - sunt un punct de plecare important în ceea ce priveşte furnizarea versiunii complete despre o persoană ale cărei opere sunt apreciate de milioane de oameni. Aştept cu nerăbdare să colaborez mai îndeaproape cu muzeul pentru a explora şi alte modalităţi de a sensibiliza publicul cu privire la această problemă şi de a-l educa cu privire la ura antievreiască”, a declarat ea.

Cărțile lui Roald Dahl au fost recent în centrul unor controverse puternice după ce editura care le publică în Marea Britanie a spus că noile ediții vor fi rescrise pentru a elimina cuvintele considerate jignitoare, însă această dispută nu a vizat și acuzații legate de antisemitism.

Editura Gallimard, cea care îi publică operele în Franța, a refuzat să cenzureze cărțile.