Atelierul de folclor organizat de Fundatia Calea Victoriei, consta intr-o serie de opt intalniri, sustinute de Laura Jiga Iliescu, cercetator principal in cadrul Institutului de Etnografie si Folclor “Constantin Brailoiu", in care vor avea loc discutii despre lumea taranilor de odinioara, despre obiceiuri si sarbatori sau despre marile treceri ale omului: nasterea, casatoria, moartea. Atelierul incepe cu data de 1 aprilie.

Laura Jiga Iliescu este absolventa a Facultatii de Litere, specializarea romana-portugheza, Universitatea Bucuresti. A urmat cursuri de studii aprofundate specializarea etnologie si folclor, cu dizertatia: Conduita etica eroica in cantecul epic romanesc, coordonator dr. Pavel Ruxandoiu si studii doctorale, domeniul filologie, specializarea folclor, la Universitatea Craiova, cu teza: Influenta ale cartilor populare asupra credintelor despre Blajiini, in spatiul romanesc, coordonator dr. Sabina Ispas.

Locuim in Bucuresti. Suntem, asadar, persoane urbane, sau, in orice caz, pe cale de a deveni din ce in ce mai urbani si globali, departandu-ne tipologic (nu neaparat si afectiv) de lumea bunicilor de la tara (care avem). Laura Jiga Iliescu propune o discutie despre lumea taranilor de odinioara, altfel decat o vedem la televizor, altfel decat kitchul folclorul contraataca, dar si altfel decat discursurile patriotic bombastice si paseiste, la fel de urate, de care ne izbim atat de des.

"Nu facem nimic, nici macar nu putem exista in afara spatiului si a timpului. De aceea am gandit discutiile noastre pornind de la structura pe care o alcatuiesc in viziunea traditionala aceste doua dimensiuni care ne definesc cultural si religios deopotriva ca indivizi si societate", spune coordonatoarea atelierului.

"Va voi povesti ce am citit prin carti, dar si ce am intalnit eu insami prin satele din Romania. Caci viziunea asupra spatiului si timpului, asupra lumii vazute si nevazute se exprima prin legende, basme, snoave, dar si prin dans, credinte, obiceiuri si imagini. Vom vorbi, ne vom plimba, vom vedea filme si vom asculta muzica. Si voi astepta cu interes povestile voastre," continua Laura Jiga Iliescu.

Pe scurt, temele celor 8 intilniri sunt:

1. Scurta introducere despre trairea sacrului.

2. Drumul si calatoria, cunoastere si pericole; Lumea de dincolo.

3. Geografia mitica, imaginara si reala.

4. Timpul; obiceiurile de peste an.

5. Pastele, vopsirea oualor, deschiderea cerului

6. Obiceiuri agrare / Obiceiuri pastorale

7. Dintre sarbatorile mediatizate

8. Despre marile treceri ale omului: nasterea, casatoria, moartea

Fundatia Calea Victoriei organizeaza o serie de ateliere pe diverse teme precum si evenimente gratuite care se adreseaza in egala masura tinerilor si adultilor. Pentru mai multe informatii si inscrieri vizitati: www.fundatiacaleavictoriei.ro