Campania prezidențială din 2027, la finalul unui al doilea mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron, într-o Franță „în declin”, îi permite lui Michel Houellebecq în al optulea său roman, "Anéantir", să fie oracolul timpului nostru, scrie AFP.

Michel Houellebecq Foto: Captura Wikipedia

Această ficțiune lungă (736 de pagini) a celui mai influent romancier francez din lume, care urmează să fie publicată pe 7 ianuarie, nu trebuie să nu provoace exegeze și dezbateri politice.

Houellebecq dovedise, în special cu „Supunerea” în 2015, că iubește anticiparea, imaginându-și alegerea unui președinte al Republicii Musulmane. Ieșirea sa coincis cu atacul criminal asupra ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris.

Niciodată numit în „Anihilate”, președintele francez, Emmanuel Macron, este ușor de recunoscut atunci când un consilier în comunicare îl descrie drept „un animal politic magnific”, mereu strălucitor „de la începutul ascensiunii sale fulgerătoare”.

El a condus o țară „în declin”, afectată de inegalitate, moartea lentă a orașelor mici și a zonelor rurale și șomaj persistent. „Decalajul dintre clasele conducătoare și populație ajunsese la un nivel fără precedent”, subliniază naratorul.

În 2027, stânga cu greu există, partidul național de extremă dreapta Rassemblement - prezidat astăzi de Marine Le Pen - este încă puternic în primul tur, dar se luptă în al doilea, în timp ce extrema dreaptă a personalității Eric Zemmour, care zguduie prezidențiale din acest an, atrage doar ură sau admirație. Toate aceste elemente amintesc de 2022.

„Anihilare” este interesat de un tandem aflat în centrul acestei campanii, ministrul Economiei Bruno Juge și consilierul său special Paul Raison.

Protagonist deziluzionat

Acest bărbat de 49 de ani, slujitor al Statului și al majorității prezidențiale, deși plonjat într-o criză conjugală, deziluzionat de propriul fatalism și de gustul său conștient pentru confortul burghez, este protagonistul romanului.

Personajul lui Bruno Juge, „probabil cel mai mare ministru al Economiei de la Colbert” (secolul al XVII-lea), amintește de un anume Bruno care ocupă aceleași funcții, actualul ministru Bruno Le Maire.

Acesta din urmă este un prieten personal al scriitorului. La sfârșitul lunii octombrie, Le Maire dezvăluise în fața industriașilor că romanul viitor va apăra industria.

Aceasta este într-adevăr una dintre temele „Anihilare”, mai ales la începutul său, unde acțiunea lui Bruno Juge este lăudată, ca „cel mai impresionant succes al său”: redresarea mărcii auto Citroën, care s-a naționalizat.

În 2027, Jean-Marie Le Pen este încă în viață, la aproape 99 de ani. Încălzirea globală face verile foarte lungi. Terorismul islamist este mult mai puțin amenințător în Franța, iar alte mișcări l-au înlocuit cu violența politică.

"Sentimente bune"

Dar „Anihilare”, care apare în mijlocul reapariției epidemiei de Covid-19, este înainte de toate un mare roman pe probleme de sănătate, medicină și sfârșitul vieții.

A fost învins Covid-ul în 2027 sau este doar un virus despre care nu vorbim niciodată, precum gripa? Cuvântul nu apare o dată.

Naratorul, poziționat deasupra, este preocupat de problema morții în societățile noastre occidentale: cum o respingem, cum o trăim pe cea a celor dragi, cum înțelegem ce va urma după ea. Houellebecq pledează încă o dată împotriva eutanasiei.

Aceste teme oferă romanului un final sublim, liric.

Deși a promis că nu va acorda niciun interviu, scriitorul a rupt tăcerea acordând joi un interviu pentru Le Monde, departe de imaginea provocatorului nihilist, și afirmând chiar „că tocmai cu sentimentele bune „facem literatură bună”.".

"Nu trebuie să sărbătorești Răul pentru a fi un scriitor bun! În cărțile mele, ca în poveștile lui Andersen, înțelegi imediat cine sunt băieții răi și cine sunt băieții buni. Am foarte putini baieti rai. Succesul suprem ar fi că nu mai există răufăcători deloc!", spune el.

„Anihilare” este tipărit în 300.000 de exemplare.