Bernard Minier, autorul francez care va veni pentru prima dată în România pe 6 iunie, pentru a lansa bestsellerul internațional „Înghețat” publicat de Editura Trei, are o poveste de viață demnă ea însăși de un roman.

„Înghețat”Foto: Editura Trei

O poveste despre cum o pasiune se transformă într-un succes internațional, la 50 de ani, atunci când Minier a devenit cel mai apreciat scriitor de romane polițiste ale genului crime, iar astăzi, după 7 romane scrise, este supranumit de publicația Le Parisien „Stephen King” al Franței și de revista Gala „un maestru al fricii”.

Bernard Minier s-a născut pe 26 august 1960, în Franța, la Béziers, Hérault. A crescut la Montréjeau, la poalele munților Pirinei, acolo unde are loc și acțiunea primelor două romane, „Înghețat” și „Cercul”. A urmat studiile liceale la Gourdan-Polignan, unde tatăl său era profesor, le-a continuat la Universitatea Paul Sabatier din Toulouse și un an în Spania.

Încă de la vârsta de 10 ani a început să citească, fiind pasionat de literatură, în general. Ceva mai târziu a descoperit prin autori precum Michael Connelly, James Ellroy sau Ledesma, genul thriller și a început, la rândul său, să scrie. Un autodidact în acest domeniu, Minier își dezvoltă din ce în ce mai mult această pasiune, până la maturitate, fără însă a face publice poveștile sale. El urmează o carieră în domeniul administrației vămilor, ocupând postul de funcționar vamal principal, iar la vârsta de 50 de ani se hotărăște să trimită un manuscris mai multor edituri.

Primul său roman, „Înghețat” lansat în 2011, își face o intrare senzațională în librării, cucerind publicul francez și aducând inspectorului vamal un succes absolut fulminant. Pe lângă trei premii de specialitate, care îi oferă autorului o recunoaștere națională și un statut de maestru al suspansului în cadrul literaturii de profil, romanul său de debut cucerește și publicul din alte țări și se transformă într-un serial de televiziune difuzat de Netflix și în România.

Vândut în 600.000 de exemplare și tradus în 21 de limbi, romanul „Înghețat” devine, în 2017, scenariu pentru serialul de televiziune cu același nume care, la rândul său, se bucură de o audiență numeroasă la postul de televiziune M6. După succesul înregistrat în Franța, în 2018, NETFLIX SUA cumpără drepturile de difuzare internațională pentru 190 de țări, lansând serialul sub titlul „The Frozen Dead”.

În prezent, Bernard Minier este autorul a 7 romane care s-au vândut în 3 milioane de exemplare.

Autorul francez ale cărui cărți vor fi publicate de Editura Trei în colecția Crime, va veni pentru prima dată în România. Joi, 6 iunie, la ora 19:00 el va lansa romanul „Înghețat” la librăria Cărturești Carusel, în cadrul unui eveniment realizat de Editura Trei în parteneriat cu Institutul Francez din România.

Bernard Minier va participa, de asemenea, la prima ediție a festivalului „Misterele Bucureștiului”, organizat de Muzeul Literaturii Române și celebrul Festival „Quais du Polar” de la Lyon, în parteneriat cu Institutul Francez din România, în cadrul Sezonului România -Franța.