La ediția din 2019 a târgului alternativ de artă Supermarket de la Stockholm, Romania va fi prezenta cu o expoziție de grup, prezentând lucrări ale artiștilor: Alexandra Mocan, Alexandru Muraru, Andreea Anghel, Bandi Saşa Robert, Camilia Filipov, Matei Toşa, Cristian Tușinean. Expoziția (4-7 aprilie 2019) este coordonată de Alexandra Mocan, Matei Toșa, Alexandru Muraru (Matca Artspace).

Târgul de artă Supermarket 2019Foto: ICR

Potrivit ICR Stockholm, care sprijină prezenţa românească în cadrul unuia dintre cele mai cunoscute şi importante târguri de artă contemporană de pe scena culturală suedeză, proiectul „Pe când descălecam de pe cal, m-am zărit într-o oglindă egoistă" este menit să prezinte călătoria imaginară a unui om prin diferite etape nedefinite care au marcat percepția umană asupra istoriei, inclusiv prezentul. Odată cu trecerea timpului, oamenii au dezvoltat obiceiuri și credințe, din nevoia de a găsi metode de reprezentare specifice spațiului în care trăiau. Odată ce oamenii au început să se definească prin lucrurile materiale pe care le dețineau, amprenta mediului în care trăiau a devenit vizibilă asupra comportamentului uman. Adaptarea a presupus găsirea unei voci interioare, care, în schimb, a generat nevoia de confirmare și un oarecare complex egocentrist.

MATCA artspace este un spaţiu expoziţional independent, de tip DIY (“do it yourself”) realizat şi coordonat de trei artişti români, deschis la începutul anului 2017, în Cluj-Napoca. Încă de la început, proiectul a avut o strategie de modelare a know-how-ului prin colaborările sale, majoritatea fiind prezentate, până acum, sub forma unor expoziţii de grup. Subliniind nevoia de a fi în contact cu forma conştientă a practicii artistice şi a cercetării, spaţiul expoziţional îşi conturează scopul prin trasarea unei linii fine între conţinut şi estetic. Spaţiul este gândit ca un instrument de cercetare a artei contemporane locale şi îşi propune stabilirea de legături între reprezentanţi de seamă ai acestui domeniu artistic, care au ceva relevant de spus lumii.

Supermarket (Stockholm Independent Art Fair) este un târg internaţional de artă care pune accent pe întâlniri, prezentări şi expoziţii şi performance-uri, expozanţii fiind cu preponderenţă centre de artă şi galerii conduse de artişti. Iniţiat în 2006, târgul de artă este un spațiu dinamic care pune accent pe promovarea inițiativelor artistice independente și pe promovarea artiștilor tineri. În 2019 vor expune în cadrul târgului de artă contemporană 53 de galerii din 45 de orașe și 22 de țări din toată lumea.