Fizicianul Cristian Presură va primi Medalia de Onoare a Societății de Științe Matematice din România
Cu această ocazie, Cristian Presură a fost invitat să susțină, în cadrul seriei Conferințele interdisciplinare și informale, o prelegere care va avea tema „Eficacitatea și necesitatea matematicii în fizică“.
În prima parte a conferinței va fi abordată problema popularizării fizicii, acolo unde matematica este adesea eliminată, deși fizica modernă a făcut progrese uriașe doar prin intermediul matematicii. Apoi vom discuta despre raportul de azi dintre matematică și fizică și impresia simplificată în care matematica este un instrument, iar fizica ne dă interpretările sale aplicabile realității. Vom exemplifica cu probleme din mecanica cuantică modernă, cum ar fi integralele de drum sau interpretarea Everett a teoriei multiversurilor.
O altă întâlnire cu Cristian Presură va avea loc la târgul de carte Gaudeamus, sâmbătă, la ora 18.30, când vor fi lansate două dintre volumele publicate recent în colecția de știință a editurii Humanitas, Origini. Povestea științifică a creației de Jim Baggott și Matematica zeilor și algoritmii oamenilor de Paolo Zellini. Vor mai lua parte la eveniment Liviu Ornea, Doru Căstăian și Vlad Zografi.
Cristian Presură este cercetător la compania Philips, Olanda. A obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, apoi s-a specializat în domeniul senzorilor medicali, inventând şi introducând pe piaţă, împreună cu echipa din care face parte, primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. A publicat mai multe zeci de lucrări şi brevete de invenţie. Cristian Presură are o activitate intensă de popularizare a ştiinţei în limba română, este membru al asociaţiei Ştiinţă pentru Toţi şi autor al volumului „Fizica povestită”, premiat în anul 2016 de Academia Română.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă