Premiul Nobel pentru literatură 2018, deja amânat pentru un an, s-ar putea să nu fie acordat nici în 2019 pe fondul unor dezacorduri în interiorul Academiei suedeze, zguduită deja de un scandal de hărțuire sexuală, a anunțat vineri Fundația Nobel, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru prima dată în 70 de ani, Academia suedeză a anunțat la începutul lui mai că premiul Nobel pentru literatură nu va fi decernat anul acesta, după scandalul #MeToo.

"Premiul Nobel pentru Literatură din 2018 va fi nominalizat și anunțat în același timp cu câștigătorul anului 2019", a anunța Academia Suedeză.

Dar Lars Heikensten, directorul Fundației Nobel care gestionează aspectele financiare ale Premiului Nobel a declarat că Premiul Nobel pentru Literatură va fi acordat "când Academia Suedeză și-a recâștigat încrederea".

"Asta înseamnă că nu există un termen limită până în 2019", a declarat el la un post de radio suedez.

Academia suedeză a fost criticată pentru modul în care a gestionat o anchetă internă privind comportamentul sexual nepotrivit al soțului uneia dintre membrele secției de literatură a forului.

În noiembrie 2017, publicaţia Dagens Nyheter a scris că mai multe membre, precum şi soţii şi fiice ale unor membri ai Academiei suedeze ar fi fost abuzate sexual de personajul aflat în centrul scandalului. Publicația suedeză a prezentat şi mărturiile a 18 femei care spun că au fost abuzate sexual sau violate de respectivul bărbat.

Abuzurile sexuale au avut loc în perioada 1996 - 2017, potrivit Dagens Nyheter.

Între timp, numele bărbatului a fost făcut public, acesta fiind fotograful francez Jean-Claude Arnault, soțul dramaturgului Katarina Frostenson, membră a Academiei suedeze. Arnault conduce un club cultural în Stockholm, care beneficia de finanțare din partea secției de literatură a Academiei Nobel.

Arnault a negat toate acuzațiile care i s-au adus.