Spectacolul "Jurnal de Romania. Sfantu Gheorghe", in regia lui Carmen Lidia Vidu, va avea doua reprezentatii in cadrul Festivalului National de Teatru. "Jurnal de Romania. Sfantu Gheorghe" se joaca sambata, 28 octombrie, de la orele 17:00 si 19:30, la Teatrul Nottara din Bucuresti.

Jurnal de Romania. Sfantu GheorgheFoto: Vargyasi Levente

"Jurnal de Romania" este spatiul de dialog pe care artista Carmen Lidia Vidu l-a deschis din nevoia de a-si cunoaste generatia si, prin ea, Romania mai putin turistica si mai putin televizata. Este vorba despre un proiect complex si de durata, care va cuprinde spectacole de teatru, scurtmetraje si expozitii. Sfintu Gheorghe a fost primul episod al acestui inedit serial, au urmat Constanta (teatru), apoi Bucuresti (film).

"Jurnal de Romania. Sfantu Gheorghe" este un exercitiu de sinceritate si poate deveni o sursa de autenticitate, adica opera de arta, doar atunci cind are o structura fragmentara, in acord cu alcatuirea intima a gindirii, care este intermitenta si care dezvaluie si ascunde, deopotriva. Un oras nu are un singur chip, cum arata el depinde de cine si de unde il priveste. Sfintu Gheorghe din Jurnalul de Romania al regizoarei Carmen Lidia Vidu este orasul din privirea si alcatuirea unor actori din Trupa lui Andrei Muresanu.

Terenul pe care Carmen Lidia Vidu experimenteaza este substratul autobiografic al "Jurnalului de Romania. Sfintu Gheorghe". Chiar se poate patrunde in intimitatea unui oras? Cum si pe unde? Pe furis, ne propune artista, si prin zonele mai putin sau deloc umblate din fiinta locuitorilor sai. Dintre cele aproximativ 60.000 de universuri umblatoare care alcatuiesc populatia Sfintului Gheorghe, Carmen Lidia Vidu a ales 6 venetici, toti actori la Teatrul Andrei Muresanu, si ii provoaca la o socratica dezbracare a sufletelor. Incepe un joc al dezvaluirilor si tainuirilor, fotograme din filmul vietii celor 6 actori: despre origini, parinti, bunici, frici si rabdare; despre drumul spre Sfintu Gheorghe, limba romana si maghiarii, primele mirari, inceputuri, locuinte, vecini, o casa indragita, o pisica, chirii, mutari, cautari, evadari prin locurile dragi si confruntari cu diferenta; despre meseria istovitoare de actor, spectatori, visuri, rataciri, iubiri si rabdare; despre asteptari, ratari, dezamagiri, rupturi, singuratati, caderi, socuri, confuzii, bani de intretinere, copii, vulnerabilitati, neputinta, sot care o ia razna, furie, ispita de a fugi si rabdare; despre pierderi, cistiguri, revolte si povestea celor 7 pucisti care au speriat estul teatral; despre clipele de fericire, zodii, faze, muzici, prietenii, antipatii, tensiuni, pasiuni, ipocrizii, arogante, fictionalizari, bravari, manele in maghiara, tatuaje; despre prima premiera si moartea care bate teatrul; despre locul preferat care e acasa. Despre arta de a rabda.

"Jurnal de Romania. Sfantu Gheorghe"

Scenariul si regia: Carmen Lidia Vidu

Cu: Elena Popa, Alexandrina Ioana Costea, Ion Fiscuteanu Jr., Sebastian Marina, Daniel Rizea, Costi Apostol

Foto / Video: Vetro Baji, Levente Vargyasi

Muzica: Luiza Zan, Konya Uto Bence

Costume: Raluca Alexandrescu

Regizor tehnic: Lidia Baciu