Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă duminică, 14 mai, ora 11:00, premiera spectacolului „Kinderzimmerzauberei (limba română: Magia din camera ta)” de Elise Wilk, în regia Letei Popescu.

ZanaFoto: Teatrul Gong Sibiu

„Kinderzimmerzauberei” este primul text de teatru pentru copii al scriitoarei Elise Wilk. Recunoscută ca una dintre cele mai reprezentative voci ale dramaturgiei contemporane românești, Elise Wilk se remarcă prin stilul simplu și alert prin care explorează teme actuale din jurul nostru. Născută la Brașov, în 1981, Elise s-a numărat printre câștigătorii concursului dramAcum5 cu primul ei text de teatru (2008 - S-a întâmplat într-o joi). De atunci, textele ei sunt montate în teatre din România și din străinătate, traduse și publicate în mai multe limbi. A câștigat Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat în stagiunea 2012/2013 (2013-Pisica verde), Concursul Național de Dramaturgie (2015-Avioane de hârtie) și Concursul de Dramaturgie-Monodrame (2017- Crocodil). A fost selectată în programele internaționale „Fabulamundi. Playwriting Europe“, „Hot Ink at the Lark-New York” și în Forumul Tinerilor Autori Europeni din cadrul Bienalei de Teatru de la Wiesbaden, Germania. „Am spus da foarte repede acestei provocări pentru că mi-am dorit dintotdeauna să scriu povești pentru copii.”, a mărturisit, plină de emoții, scriitoarea la începutul repetițiilor de la scenă.

„Kinderzimmerzauberei” aduce în prim plan o poveste despre dorințe împlinite și neîmplinite, prejudecăți spulberate și despre faptul că e ok să fim diferiți. Construit în jurul unei camere pentru copii, spectacolul de la Sibiu surprinde printr-un imaginar fabulos întâlnirea dintre o zână mai puțin îndemânatică, un meteorit rătăcit, un aspirator inteligent, o jucărie ciudată, un avion și multe cadouri surpriză. Spectacolul regizat de Leta Popescu își propune o lume magică, ce tratează cu umor și luciditate puterea încrederii în sine. „Sunt la prima întâlnire cu teatrul de animație, iar la Sibiu am descoperit o echipă de actori profesionistă și dedicată cu care ți-e mai mare dragul să lucrezi!”, a declarat aceasta în timpul repetițiilor. Leta Popescu este regizor absolvent al Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj – Napoca. Născută la Galați în 1989, tânăra regizoare conduce, de asemenea, Asociația Reciproca, unul din motoarele teatrului independent din România. A primit, în deschiderea Galei UNITER 2014, premiul pentru debut - regie la spectacolul „Parallel”, alături de Lucia Mărneanu. A montat, printre altele, spectacole la Reactor Cluj, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj Napoca, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova și Teatru74 din Târgu Mureș.

Producția de la Sibiu revoluționează tehnica construcției de păpuși prin introducerea de noi materiale și elemente de robotică. Scenografii spectacolului, Oana Micu și Tiberiu Toițan exploatează aproape ingineresc spațiul scenic și susțin inovația în teatru prin asocierea de elemente metalice și elastice construite atât la noi în țară, cât și in Germania și Italia. Spectacolul de la Sibiu se mai bucură, de asemenea, de contribuția actriței și ilustratoarei Lucia Mărneanu, care semnează conceptul grafic al intervențiilor video. Coloana sonoră a spectacolului a fost creată de compozitorul Alexandros Raptis, iar din distribuția spectacolului fac parte actorii Angela Páskuy, Claudia Stühler, Leo-Nora Băcanu și Paul Bondane. „Cred că avem una dintre cele mai frumoase echipe pe care și le-ar putea dori un teatru! Pentru mine a fost o prioritate să susținem echipe de creatori tineri și, totodată, să promovăm o nouă dramaturgie pentru publicul tânăr din România.”, a declarat Adrian Tibu, managerul teatrului.

„Kinderzimmerzauberei” are o durată de aproximativ 50 de minute, este prezentat cu supratitrare în limba română și recomandat copiilor cu vârsta peste 3 ani. Accesul publicului la premieră se face pe baza biletelor puse în vânzare la sediul teatrului (de miercuri până vineri între orele 11:00 și 18:00, sâmbăta de la 10:00 la 18:00, iar duminica între orele 10:00 și 14:00 ) sau online (teatrulgong.ro, eventim.ro). Prețul unui bilet este de 7 lei, tarif unic. Pentru biletele achiziționate online și în rețeaua Eventim se percepe un comision de 10%.