Au fost lansate "Rezidentele FILIT pentru traducatori straini" - editia a patra

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 28 aprilie 2017, 10:01 Actualitate | Cultură


Rezidentele FILIT
Foto: Muzeul Literaturii Romane Iasi
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) anunță startul înscrierilor în cadrul programului de Rezidenţe FILIT pentru traducători. Ediția a V-a a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași va avea loc anul acesta în perioada 4-8 octombrie, la inițiativa Muzeului National al Literaturii Romane Iași.

Programul, lansat în anul 2014, vizează să dezvolte cooperarea culturală regională cu scopul promovării patrimoniului literar şi a creaţiei contemporane la nivel internaţional, încurajând astfel mobilitatea traducătorilor profesionişti și susținând proiectele acestora.

Rezidențele, destinate traducătorilor din limba română într-o limbă străină, sunt organizate în strânsă legătură cu locuri simbolice și nume mari ale literaturii, respectiv Mihai Eminescu (la Ipotești), Societatea „Junimea” (Iași), George Coșbuc și Liviu Rebreanu (județul Bistrița-Năsăud).

Li se va acorda o atenție sporită proiectelor legate de autorii reprezentați în rețeaua muzeală ieșeană precum și în sfera de activitate a instituțiilor partenere.

Structura rezidenţelor de traducere este următoarea:
3 rezidenţe FILIT la „Muzeul Național al Literaturii Române Iaşi”, Iaşi.
1 rezidenţă FILIT la „Memorialul Ipoteşti”, Botoşani, comuna Mihai Eminescu, Ipoteşti;
1 rezidenţă FILIT la Bistrița, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud
1 rezidenţă FILIT la Iași, partener privat

Fiecare rezidenţă se derulează pe o perioadă de 30 de zile, între 1 iulie – 31 octombrie 2017, într-un interval ales de către traducătorul/traducătoarea căreia i se acordă rezidenţa. Valoarea rezidenţelor include transportul tur-retur, cazarea pentru o perioadă de 30 de zile, precum și o sumă forfetară de 2.000 de lei.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, dosarul de înscriere trebuie să cuprindă următoarea documentație în limba română:
formular de înscriere, disponibil electronic pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro;
copie după cartea de identitate;
recomandare din partea unei personalități culturale din România;
numele proiectului de traducere și o scurtă descriere (max. 2000 de semne);  
curriculum vitae;
lista traducerilor publicate.

Beneficiarul rezidenței are obligația de a traduce un număr de 20 de pagini din lucrările unui autor/scriitor al cărui nume se leagă de unul dintre muzeele componente MNLR Iași sau de activitatea partenerilor, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud. De asemenea, în momentul publicării traducerii, el trebuie să menționeze faptul că textul a fost tradus cu sprijinul rezidenței FILIT pentru traducători.

Perioada de înscriere este 27 aprilie– 5 iunie 2017, iar dosarele se vor transmite în format electronic la adresa muzeul.literaturii@gmail.com. Evaluarea dosarelor se va realiza în perioada 6-13 iunie 2017, iar rezultatele vor fi anunţate la data de 14 iunie 2017.


Citeste mai multe despre   


327 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version