Institutul Cultural Roman lanseaza sambata, 4 iunie 2016, incepand cu ora 14.00, in cadrul Salonului International de Carte Bookfest, volumul cartografic Descriptio Ponti Euxini.

Atlas Descriptio Ponti EuxiniFoto: ICR

Evenimentul va avea loc pe scena Agora din cadrul Bookfest, din Complexul Expozitional Romexpo, avandu-l ca amfitrion pe presedintele Institutului Cultural Roman, domnul Radu Boroianu. Discutiile se vor desfasura in prezenta domnului Gheorghe Magheru, director general in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a domnului profesor univ. dr. Adrian Nastase, coordonatorul volumului, si a domnului Ovidiu Dumitru, directorul Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi.

Atlasul Descriptio Ponti Euxini valorifica un numar de 74 de harti, intr-o conceptie vizuala de exceptie, piese rare, aflate in patrimoniul Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi, unul dintre putinele muzee de gen din lume. Prezentarea hartilor in structura albumului respecta evolutia istorica a realizarilor cartografice referitoare la spatiul Marii Negre in aproape patru secole de cartografie.

Tarm estic al lumii lui Ahile si Ulise, Pontul Euxin – Marea Neagra – este spatiul de legatura dintre Europa, Asia si Orientul Mijlociu. Prin sistemul de canale Main-Rhin-Dunare, Marea Neagra se leaga de Europa Occidentala, iar prin Turcia se deschide catre Orient si Marea Mediterana. Dincolo de pozitia sa geografica, Marea Neagra se afla in centrul unui sistem geopolitic eterogen, zona de interferenta a unor complexe regionale si subregionale de securitate – Europa de Est, Caucazul de Sud si Orientul Mijlociu – cu orientari geopolitice centrifuge.

Acest atlas isi propune sa descopere pentru cititor istoria in care marile imperii – care si-au disputat interesele in zona Marii Negre – au influentat si destinul romanilor. Legende, mituri, povestiri, arheologie, realitati, interese, multe dintre ele consemnate in harti – cu linii aproximative, cu erori „intentionate“ sau nu.