Ministrul Culturii, Corina Suteu, o va numi miercuri, 25 mai, pe Beatrice Rancea in functia de manager interimar la Opera Nationala din Bucuresti, potrivit unui anunt facut de Minisetrul Culturii. Totodata, Ministerul anunta ca va demara procedurile de separare a Operei Nationale din Bucuresti de Teatrul National de Opereta si Muzical "Ion Dacian" fuzionate prin Hotararea de Guvern nr. 741/2013, urmand ca, in cel mai scurt timp posibil, cele doua institutii de spectacol sa fie reorganizate si sa-si poata relua activitatea artistica intr-o noua formula.

Beatrice RanceaFoto: Opera Nationala Iasi

"Situatia de la Opera Nationala din Bucuresti impune un reglaj in mai multi pasi. Cronicizarea situatiei de fata si complexitatea ei ma determina sa am o abordare rationala; nu cred in rezolvarea si reformarea violenta a institutiilor. Exista o mare oportunitate in aceasta situatie, oportunitatea de a corecta anumite disfunctionalitati in organizarea institutiilor de spectacol din Romania. Este, cred, cel mai potrivit moment sa amendam o decizie dintr-un mandat anterior, care a dus la fuzionarea a doua institutii de cultura cu specific, public si repertoriu diferite. Consider, totodata, ca institutiile de spectacol din Romania trebuie sa inteleaga ca fiind fundamentale colaborarile internationale si deschiderea catre performanta artistica reala. Asigur artistii Operei Nationale din Bucuresti si ai Teatrului National de Opereta si Muzical "Ion Dacian" de sprijinul Ministerului Culturii, care va acompania reformarea acestora si le va garanta resurectia unui spirit internationalist, exigent si stralucitor", a declarat Ministrul Culturii, Corina Suteu, potrivit sursei citate.

Vicepremierul Vasile Dincu a declarat, la inceputul lunii mai, dupa ce s-a intalnit cu angajatii de la Opera, in urma izbucnirii scandalului de acolo, ca o va propune pe Beatrice Rancea la conducerea ONB. Corina Suteu, dupa ce a fost numita in functia de ministru al Culturii, a mentinut propunerea.

Beatrice Rancea a fost din 2011 pana in prezent manager la Opera Nationala Romana din Iasi.

Activitate profesionala:

2011-prezent: Manager Opera Nationala Romana din Iasi

1992-prezent: Regizor teatru, TV, cinema, coregraf, interpret, scenarist, dramaturg

2008-prezent: Asistent universitar, Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" Bucuresti

2010: Regizor Opera Nationala Romana Iasi

2007-2008: Consilier artistic al Teatrului National de Opera si Balet "Ion Dacian", Bucuresti

2005- 2007: Director General al Teatrului National din Constanta

1980-1992: Prim solista la Opera Nationala Bucuresti

Studii:

2009-prezent: doctorand la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale", Bucuresti

1991-1996: Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" Bucuresti, Facultatea de Teatru, sectia Regie de Teatru

1990-1991: Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" Bucuresti, Facultatea de Teatru, sectia Coregrafie

1976-1980: Liceul de Coregrafie, Bucuresti