Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, scrie, pe contul sau de Twitter, ca este "ingrijorat de recentele evolutii de la Opera Nationala din Bucuresti". El arata ca balerini britanici tineri si talentati au ales sa isi dezvolte cariera la Opera Nationala din Bucuresti si isi exprima speranta ca "incertitudinile in acest caz vor fi rezolvate curand". Reamintim ca directorul artistic Johann Kobborg a fost inlaturat de la Opera in urma unui blitk-krieg al directorului Tiberiu Soare, sub privirile ingaduitoare al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. Ulterior, balerina Alina Cojocaru si alti balerini straini au fost huiduiti de angajati romani ai Operei, care au strigat "Afara cu strainii din tara!".

Paul Brummell, ambasadorul Marii BritaniiFoto: Ambasada Marii Britanii

"Am vorbit cu balerinii si au spus ca au venit sa lucreze cu un director artistic de top, la o companie de top", adauga Paul Brummell.

Reamintim ca mai multi angajati ai Operei din Bucuresti i-au huiduit marti seara pe balerinii straini si pe balerina Alina Cojocaru, care venise la un protest fata de conducerea institutiei.

Protestul de marti seara a avut loc dupa ce Kobborg, numit coordonator al baletului operei in 2013, a demisionat marti, in urma unui conflict cu dirijorul Tiberiu Soare, care este din 4 aprilie director interimar al Operei Nationale Bucuresti.

Un grup de angajati ai Operei Nationale, prezenti la protestul de marti, au reclamat faptul ca majoritatea dansatorilor cu care colaboreaza Johan Kobborg sunt straini, iar acestia sunt platiti cu salarii mult mai mari decat artistii autohtoni.

Contestatarii lui Johan Kobborg, actuali dar si fosti angajati ai Operei, s-au plans inclusiv faptul ca atat Kobborg, cat si balerinii straini vorbesc in limba engleza.

Balerinul si coregraful danez Johan Kobborg a cerut in mod oficial marti incetarea contractului de munca si a celorlalte contracte incheiate cu Opera Nationala Bucuresti.

Intr-un comunicat de miercuri, Opera Nationala Bucuresti a precizat ca "se disociaza ferm de orice manifestare care depaseste cadrul bunului simt si al respectului cuvenit permanent, regretand profund modalitatea in care cateva persoane au ales sa isi exprime punctul de vedere".