Ministerul Culturii vrea sa construiasca noua sala de concerte din Bucuresti pe bd. Aviatorilor, pe terenul unde se afla fostele garaje Leonida, a anuntat, marti, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu. Unul dintre garaje, monument istoric, va fi integrat in noua cladire, solutia arhitecturala fiind stabilita in urma unui concurs de arhitectura. Sala va avea circa 2.400 de locuri, iar investitia se ridica la 55 milioane de euro, bani ce ar urma sa fie luati de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei . Ministrul Culturii a anuntat aceasta investitie inca de acum cateva luni, dar nu a comunicat pana acum locatia salii.

Teneul si cele doua garajele se afla in proprietatea statului roman. "Garajul din stanga e practic gol si nefolosit, iar in cel din dreapta functioneaza garajul Guvernului . Vrem sa obtinem aceste doua garaje cu terenul aferent - circa 14.000 de metri patrati si sa construim aceasta sala acolo. Daca reusim sa obtinem aceste doua spatii in proprietatea Ministerului Culturii, putem lansa imediat extinderea devizului cadru cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru o valoare de 55 de milioane de euro, un lucru care a fost deja evocat, si am putea avea un concurs de arhitectura ale carui solutii sa le vedem deja in toamna. Ma grabesc pentru ca nu voi sta in acest post mai mult decat e mandatul acestui Guvern si ma grabesc pentru ca, daca reusesc sa ajung la niste rezultate care sa fie ireversibile, in momentul in care voi pleca sunt convins ca cel care imi va succede va fi obligat sa le continue", a declarat Vlad Alexandrescu.

Ministrul a mai declarat ca "ideea de a avea o sala de concerte pentru Festivalul Enescu si nu numai, o sala importanta de 2.400 de locuri, langa o statie de metrou, in Piata Victoriei, vizavi de Muzeul de Istorie "Nicolae Iorga", la doi pasi de Muzeul Taranului Roman, la 15 minute pe jos de Ateneul Roman si de Sala Radio, ar fi intr-adevar un raspuns pe care Bucurestiul il poate da cererii tot mai insistente a publicului meloman de a avea un loc de desfasurare a concertelor in Bucuresti".

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Vlad Alexandrescu a descris cum va arata noua sala de concerte: "Vrem un loc care sa fie conceput dupa chipul si asemanarea artei moderne, multi-disciplinar, fluid, provocator, vor fi galerii vizuale, aceasta sala de concerte, sali de proiectie, va fi o biblioteca, ateliere de creatie. Vrem un spatiu care sa incurajeze colaborarea intre creatori dar si intre creatori si public, un spatiu in care sa cada barierele actuale dintre consumatorul de arta si creatorul de arta. Si, poate lucrul cel mai important, un spatiu care sa readuca arta moderna romaneasca in conversatia publica a Romaniei. Acesta este conceptul mai amplu pe care l-am desenat si pentru care vreau sa ma bat, fiindca mi se pare la nivelul anului 2016 ceva care sa reprezinte ministerul Culturii in dialog cu societatea".