Numele lui Vladimir Jurowski, dirijor principal al uneia dintre cele mai cunoscute orchestre britanice ale momentului, London Philharmonic Orchestra, este vehiculat pentru ocuparea functiei de Director Artistic al Festivalului Enescu pentru editia 2017, alaturi de legendarul Zubin Mehta, care va fi Presedinte Onorific, potrivit unor surse apropiate de colaboratori. Un iubitor si promotor al muzicii lui George Enescu, Vladimir Jurowski este unul din primii 10 dirijori ai lumii in acest moment, potrivit "The Guardian". Este considerat un muzician vizionar, curajos, dar si un om cu o puternica structura morala, fiind recunoscut pentru opozitia explicita fata de Vladimir Putin si de regimul sau.

Vladimir JurowskiFoto: Festival Enescu

In luna mai, dirijorul Vladimir Jurowski s-a aflat in carti pentru ocuparea postului de dirijor principal al celebrei Berliner Philharmoniker, situata in primele trei orchestre ale lumii.

Inca din anul 2003, odata cu prima venire a London Philharmonic Orchestra la Bucuresti in cadrul Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski s-a implicat in valorizarea si sustinerea muzicii compozitorului roman George Enescu.

Dupa ce a prezentat Simfonia a III-a de George Enescu alaturi de London Philharmonic Orchestra in editia din 2013 a Festivalului International George Enescu, Vladimir Jurowski a dirijat in premiera londoneza la inceputul lunii februarie a acestui an, in prezenta unui public de peste 2.500 de persoane, opusul enescian si pe scena Royal Festival Hall (Londra). Astfel, Vladimir Jurowski a inclus creatia enesciana in repertoriul international al prestigioasei London Philhamornic Orchestra, al carei dirijor principal este din anul 2007. De asemenea, Vladimir Jurowski pregateste opera "Oedipe" de George Enescu pentru deschiderea editiei din 2017 a Festivalului Enescu si urmeaza sa o duca si in cadrul prestigiosului festival BBC Proms.

Scrisoare dura la adresa lui Putin

Maestrul Vladimir Jurowski este in prezent dirijor principal al uneia dintre cele mai cunoscute orchestre din lume, London Philharmonic Orchestra, pozitie pe care o ocupa din anul 2007.

"Sub bagheta lui Jurowski, aceasta orchestra a devenit un instrument fabulos de rafinat", scria prestigiosul cotidian britanic The Telegraph. Recunoscut la nivel mondial pentru "stilul incisiv si felul curajos in care abordeaza muzica", Vladimir Jurowski a fost, de asemenea, dirijor principal invitat al Orchestrei Nationale a Rusiei pana in anul 2009. Detine si titlurile de Principal Artist al Orchestra of the Age of Enlightenment si pe cel de director artistic al Russian State Academic Symphony Orchestra.

Vladimir Jurowski a debutat international in anul 1995, la Wexford Festival, cand a dirijat opera Noapte de mai, de Rimski-Korsakov. A urmat, in acelasi an, debutul la celebra Royal Opera House din Londra. A dirijat Metropolitan Opera din New York in 1999 si a debutat cu Philhadelphia Orchestra in 2005. Este invitat permanent sa sustina concerte in intreaga lume, alaturi de unele dintre cele mai cunoscute ansambluri din Europa si din Statele Unite ale Americii, precum orchestrele Royal Concertgebouw, Chicago Symphony, Dresden Staatskapelle, Leipzig Gewandhausorchester, Bavarian Radio Symphony, San Francisco Symphony Orchestra si Mahler Chamber Orchestra.

Denuntand cenzura in primavara acestui an, Vladimir Jurowski a refuzat un post de conducere la Novosibirsk Opera si i-a adresat lui Vladimir Putin o taioasa scrisoare deschisa, luand pozitie fata de cenzura artistica a regimului.

"Muzica lui George Enescu este muzica unui geniu", crede Jurowski

"George Enescu, violonist celebru si un dirijor remarcabil este, poate, un compozitor prea putin cunoscut in vremurile sale. Cu Simfonia a III-a prezentata la Londra sper sa reusesc sa aduc muzica lui Enescu in prim-planul vietii muzicale europene. Muzica lui Enescu este muzica unui geniu", declara in februarie Vladimir Jurowski despre includerea creatiei enesciene in repertoriul London Philharmonic Orchestra.

Printre numele confirmare din programul editiei 2017 a Festivalului Enescu se numara celebra Scala din Milano, care va interpreta chiar o lucrare de George Enescu, dar si pianistul super-star Lang Lang sau dirijorul Valery Gergiev, situat de revista Time in top 100 cei mai influenti oameni ai lumii.