Nicolae Breban spune, intr-o scrisoare catre ministrul de Externe al Poloniei, Grzegorz Schetyna, ca a fost neplacut surprins de faptul ca ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel, a interpretat impropriu enuntul sau referitor la Horia-Roman Patapievici, precizand ca trebuie sa isi retraga afirmatiile, transmite Mediafax.

Nicolae BrebanFoto: Agerpres

Scriitorul si academicianul Nicolae Breban a reactionat dupa ce ambasadorul Republicii Polone la Bucuresti, Marek Szczygiel, a spus, intr-o scrisoare transmisa presedintelui Institutului Cultural Roman (ICR), Radu Boroianu, ca a fost neplacut surprins de declaratia lui Breban referitoare la Horia-Roman Patapievici, cerand ca pe viitor reprezentantii ICR sa nu ii mai puna tara intr-o lumina falsa.

Astfel, la randul sau, Nicolae Breban a adresat o scrisoare deschisa ministrului de Externe al Poloniei, Grzegorz Schetyna, in care il roaga ca, in inalta calitate pe care o are, sa ii ceara ambasadorului Marek Szczygiel sa isi retraga afirmatiile tendentioase si sa isi ceara scuze pentru actiunea sa. Scrisoarea deschisa a fost transmisa, vineri, si agentiei Mediafax de reprezentantii lui Nicolae Breban. Acestia au precizat ca textul scrisorii va fi transmis in limba engleza si direct ministrului de Externe al Poloniei.

Totodata, aceasta scrisoare a fost remisa ministrului de Externe al Romaniei, Bogdan Aurescu, si presedintelui Institutului Cultural Roman (ICR), Radu Boroianu, potrivit reprezentantilor lui Nicolae Breban.

In aceasta scrisoare, Nicolae Breban spune ca a fost "foarte neplacut surprins" sa citeasca declaratia ambasadorului Marek Szczygiel.

"Precizez ca n-am reprezentat, nici nu reprezint ICR. N-am afirmat niciodata enormitatea conform careia "in Polonia cineva poate fi impuscat pentru exprimarea unor pareri sau aprecieri privind subiecte istorice". Am fost foarte neplacut surprins de faptul ca un ambasador, care are datoria nuantelor, a putut interpreta atat de impropriu enuntul meu, care reprezinta o comparatie intre popoarele roman si polonez. E posibil ca acea comparatie sa nu fi fost inspirata, caz in care imi exprim regretul, dar in nici un caz ea nu avea sensul unei acuzatii la adresa statului polonez, precum ca nu ar respecta libertatea de exprimare si ca "in Polonia cineva poate fi impuscat pentru exprimarea unor pareri sau aprecieri privind subiecte istorice". Din contra, era vorba de o sugestie admirativa la adresa patriotismului aratat in istorie de poporul polonez", spune Nicolae Breban.

El precizeaza ca la emisiunea "Punctul de intalnire" din 10 mai, difuzata de Antena 3, a afirmat ideea ca dispretuieste "atacurile la adresa neamului romanesc si a istoriei acestui neam de genul celor proferate de eseistul H.-R. Patapievici". "N-am spus nimic de dl Liiceanu. Cu toate acestea, dl Liiceanu minte fara jena, afirmand ca l-as fi atacat, lezandu-mi astfel imaginea publica", spune Breban.

Nicolae Breban mai afirma ca in campania calomnioasa impotriva sa si a Academiei Romane s-a implicat si Radu Boroianu, presedintele ICR.

"Faptul ca in contextul campaniei calomnioase impotriva mea si a Academiei Romane, duse de dnii Liiceanu si Patapievici (campanie, in care s-a implicat in chip regretabil si dl R. Boroianu, de curand devenit presedinte al ICR), care ma acuza ca eu as "incita la uciderea lor" intr-o sedinta a sectiei de Lingvistica si Literatura a Academiei Romane, dl ambasador isi exprima admiratia in ceea ce-i priveste, constituie o sustinere implicita a calomniei si o tacita acceptare a scabrozitatilor scrise de dl Patapievici despre istoria, identitatea si limba poporului roman. Or, un asemenea comportament este incompatibil cu statutul unui ambasador si arunca o pata peste politica externa a unei tari care se bucura de multa simpatie in Romania si in cartile mele", mai spune Nicolae Breban in scrisoarea deschisa adresata ministrului de Externe al Poloniei.

De cealalta parte, ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Marek Szczygiel, a spus, intr-o scrisoare catre presedintele ICR, Radu Boroianu, ca a fost neplacut surprins de declaratia lui Nicolae Breban referitoare la Horia-Roman Patapievici, cerand ca pe viitor reprezentantii ICR sa nu ii mai puna tara intr-o lumina falsa.

"Am fost foarte neplacut surprins sa citesc declaratia domnului Nicolae Breban, presedintele Consiliului consultativ al ICR, preluata in masa de presa din Romania, conform careia in Polonia cineva poate fi impuscat pentru exprimarea unor pareri sau aprecieri privind subiecte istorice. Consider nepotrivit ca persoane de calibrul domnului Breban, care se bucura de autoritate si care reprezinta o institutie precum ICR, sa recurga in discutia purtata la niste argumente atat de absurde si evident neadevarate. Acest gen de acuzatii la adresa Poloniei nu fac onoare unui scriitor, membru al respectatei Academii Romane. Polonia reprezinta de multi ani un exemplu de tara in care domina libertatea nestingherita de exprimare, garantata direct prin constitutie. Acest lucru este demonstrat de insasi pozitia inalta a tarii noastre in clasementele internationale referitoare la libertatea presei", a spus ambasadorul Republicii Polone la Bucuresti, Marek Szczygiel.

Ambasadorul Marek Szczygiel a mai spus ca pe scriitorii Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici nu ii ameninta niciun pericol in Polonia.

"Domnii Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici, pentru care am un enorm respect, se afla printre cei mai straluciti intelectuali romani, sunt persoane cunoscute si respectate si in Polonia. Va asigur, domnule Boroianu, ca in tara mea nu-i ameninta niciun pericol. Am totodata rugamintea ca pe viitor, in fervoarea dezbaterilor publice, reprezentantii ICR sa nu mai folosesca argumente care sa-mi puna tara, atat de apropiata Romaniei, intr-o lumina nefavorabila si falsa", a precizat ambasadorul Marek Szczygiel.

Pe de alta parte, presedintele Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, i-a transmis la randul sau o scrisoare ambasadorului Poloniei, Marek Szczygiel, privind faptul ca ICR s-a distantat public de discursul lui Nicolae Breban, "care nu a fost si nu este presedinte onorific al Consiliului consultativ" al Institutului.

"(...) Institutul Cultural Roman si eu, personal, ne-am detasat public de intempestiva prezenta si declaratie a domnului academician Nicolae Breban. Cu toate remarcabilele sale calitati de scriitor si intelectual, prin atitudinea sa surprinzatoare, Nicolae Breban nu mai poate intra in viziunea integratoare a unei institutii de diplomatie publica, mai ales culturala. Pozitia noastra s-a referit la intregul domniei sale discurs incriminatoriu, nu doar la citarea Poloniei, si a fost facuta publica de acum doua saptamani... Domnul Nicolae Breban nu a avut ragazul sa ne devina colaborator, a ratat aceasta sansa! Va asigur, domnule ambasador, de pretuirea deosebita ce o port dintotdeauna Poloniei si poporului polonez, exemplu de curaj si de unitate nationala, de respect al valorilor si pentru mine, si pentru toti colaboratorii mei", a spus Radu Boroianu in scrisoarea adresata ambasadorului Marek Szczygiel.