Nicolae Breban: Ambasadorul Poloniei a interpretat impropriu enuntul meu. Trebuie sa isi retraga afirmatiile

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 12 iunie 2015, 13:50 Actualitate | Cultură

Nicolae Breban
Foto: Agerpres
Nicolae Breban spune, intr-o scrisoare catre ministrul de Externe al Poloniei, Grzegorz Schetyna, ca a fost neplacut surprins de faptul ca ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel, a interpretat impropriu enuntul sau referitor la Horia-Roman Patapievici, precizand ca trebuie sa isi retraga afirmatiile, transmite Mediafax.

Scriitorul si academicianul Nicolae Breban a reactionat dupa ce ambasadorul Republicii Polone la Bucuresti, Marek Szczygiel, a spus, intr-o scrisoare transmisa presedintelui Institutului Cultural Roman (ICR), Radu Boroianu, ca a fost neplacut surprins de declaratia lui Breban referitoare la Horia-Roman Patapievici, cerand ca pe viitor reprezentantii ICR sa nu ii mai puna tara intr-o lumina falsa.

Astfel, la randul sau, Nicolae Breban a adresat o scrisoare deschisa ministrului de Externe al Poloniei, Grzegorz Schetyna, in care il roaga ca, in inalta calitate pe care o are, sa ii ceara ambasadorului Marek Szczygiel sa isi retraga afirmatiile tendentioase si sa isi ceara scuze pentru actiunea sa. Scrisoarea deschisa a fost transmisa, vineri, si agentiei Mediafax de reprezentantii lui Nicolae Breban. Acestia au precizat ca textul scrisorii va fi transmis in limba engleza si direct ministrului de Externe al Poloniei.

Totodata, aceasta scrisoare a fost remisa ministrului de Externe al Romaniei, Bogdan Aurescu, si presedintelui Institutului Cultural Roman (ICR), Radu Boroianu, potrivit reprezentantilor lui Nicolae Breban.

In aceasta scrisoare, Nicolae Breban spune ca a fost "foarte neplacut surprins" sa citeasca declaratia ambasadorului Marek Szczygiel.

"Precizez ca n-am reprezentat, nici nu reprezint ICR. N-am afirmat niciodata enormitatea conform careia "in Polonia cineva poate fi impuscat pentru exprimarea unor pareri sau aprecieri privind subiecte istorice". Am fost foarte neplacut surprins de faptul ca un ambasador, care are datoria nuantelor, a putut interpreta atat de impropriu enuntul meu, care reprezinta o comparatie intre popoarele roman si polonez. E posibil ca acea comparatie sa nu fi fost inspirata, caz in care imi exprim regretul, dar in nici un caz ea nu avea sensul unei acuzatii la adresa statului polonez, precum ca nu ar respecta libertatea de exprimare si ca "in Polonia cineva poate fi impuscat pentru exprimarea unor pareri sau aprecieri privind subiecte istorice". Din contra, era vorba de o sugestie admirativa la adresa patriotismului aratat in istorie de poporul polonez", spune Nicolae Breban.

El precizeaza ca la emisiunea "Punctul de intalnire" din 10 mai, difuzata de Antena 3, a afirmat ideea ca dispretuieste "atacurile la adresa neamului romanesc si a istoriei acestui neam de genul celor proferate de eseistul H.-R. Patapievici". "N-am spus nimic de dl Liiceanu. Cu toate acestea, dl Liiceanu minte fara jena, afirmand ca l-as fi atacat, lezandu-mi astfel imaginea publica", spune Breban.

Nicolae Breban mai afirma ca in campania calomnioasa impotriva sa si a Academiei Romane s-a implicat si Radu Boroianu, presedintele ICR.

"Faptul ca in contextul campaniei calomnioase impotriva mea si a Academiei Romane, duse de dnii Liiceanu si Patapievici (campanie, in care s-a implicat in chip regretabil si dl R. Boroianu, de curand devenit presedinte al ICR), care ma acuza ca eu as "incita la uciderea lor" intr-o sedinta a sectiei de Lingvistica si Literatura a Academiei Romane, dl ambasador isi exprima admiratia in ceea ce-i priveste, constituie o sustinere implicita a calomniei si o tacita acceptare a scabrozitatilor scrise de dl Patapievici despre istoria, identitatea si limba poporului roman. Or, un asemenea comportament este incompatibil cu statutul unui ambasador si arunca o pata peste politica externa a unei tari care se bucura de multa simpatie in Romania si in cartile mele", mai spune Nicolae Breban in scrisoarea deschisa adresata ministrului de Externe al Poloniei.

De cealalta parte, ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Marek Szczygiel, a spus, intr-o scrisoare catre presedintele ICR, Radu Boroianu, ca a fost neplacut surprins de declaratia lui Nicolae Breban referitoare la Horia-Roman Patapievici, cerand ca pe viitor reprezentantii ICR sa nu ii mai puna tara intr-o lumina falsa.

"Am fost foarte neplacut surprins sa citesc declaratia domnului Nicolae Breban, presedintele Consiliului consultativ al ICR, preluata in masa de presa din Romania, conform careia in Polonia cineva poate fi impuscat pentru exprimarea unor pareri sau aprecieri privind subiecte istorice. Consider nepotrivit ca persoane de calibrul domnului Breban, care se bucura de autoritate si care reprezinta o institutie precum ICR, sa recurga in discutia purtata la niste argumente atat de absurde si evident neadevarate. Acest gen de acuzatii la adresa Poloniei nu fac onoare unui scriitor, membru al respectatei Academii Romane. Polonia reprezinta de multi ani un exemplu de tara in care domina libertatea nestingherita de exprimare, garantata direct prin constitutie. Acest lucru este demonstrat de insasi pozitia inalta a tarii noastre in clasementele internationale referitoare la libertatea presei", a spus ambasadorul Republicii Polone la Bucuresti, Marek Szczygiel.

Ambasadorul Marek Szczygiel a mai spus ca pe scriitorii Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici nu ii ameninta niciun pericol in Polonia.

"Domnii Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici, pentru care am un enorm respect, se afla printre cei mai straluciti intelectuali romani, sunt persoane cunoscute si respectate si in Polonia. Va asigur, domnule Boroianu, ca in tara mea nu-i ameninta niciun pericol. Am totodata rugamintea ca pe viitor, in fervoarea dezbaterilor publice, reprezentantii ICR sa nu mai folosesca argumente care sa-mi puna tara, atat de apropiata Romaniei, intr-o lumina nefavorabila si falsa", a precizat ambasadorul Marek Szczygiel.

Pe de alta parte, presedintele Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, i-a transmis la randul sau o scrisoare ambasadorului Poloniei, Marek Szczygiel, privind faptul ca ICR s-a distantat public de discursul lui Nicolae Breban, "care nu a fost si nu este presedinte onorific al Consiliului consultativ" al Institutului.

"(...) Institutul Cultural Roman si eu, personal, ne-am detasat public de intempestiva prezenta si declaratie a domnului academician Nicolae Breban. Cu toate remarcabilele sale calitati de scriitor si intelectual, prin atitudinea sa surprinzatoare, Nicolae Breban nu mai poate intra in viziunea integratoare a unei institutii de diplomatie publica, mai ales culturala. Pozitia noastra s-a referit la intregul domniei sale discurs incriminatoriu, nu doar la citarea Poloniei, si a fost facuta publica de acum doua saptamani... Domnul Nicolae Breban nu a avut ragazul sa ne devina colaborator, a ratat aceasta sansa! Va asigur, domnule ambasador, de pretuirea deosebita ce o port dintotdeauna Poloniei si poporului polonez, exemplu de curaj si de unitate nationala, de respect al valorilor si pentru mine, si pentru toti colaboratorii mei", a spus Radu Boroianu in scrisoarea adresata ambasadorului Marek Szczygiel.

[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

4586 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Foarte bine zicea CTP (Vineri, 12 iunie 2015, 13:57)

  Catalin [anonim]

  Cand vine Tanti Roza, nimic nu te mai opreste
 • +15 (15 voturi)    
  Prostovanu' insista (Vineri, 12 iunie 2015, 13:58)

  breban@balaceanca.ro [anonim]

  Prostovanu' asta inca mai are functii platite din fonduri publice ?!?
 • +15 (15 voturi)    
  Respectele noastre, tovarase academician! (Vineri, 12 iunie 2015, 14:00)

  Viking [utilizator]

  Cat fals patriotism, agresiv si fanfaron, la acest "nemuritor". Intotdeauna am crezut ca ororile de la inceputul sec xx au sanse sa se repete oricand cu astfel de indivizi-ideologi prin preajma.
 • +11 (11 voturi)    
  adica, (Vineri, 12 iunie 2015, 14:09)

  victor L [utilizator]

  hotul striga Hoţii?
  Rusine, dle Breban.
 • +13 (13 voturi)    
  "Servim patria" (Vineri, 12 iunie 2015, 14:12)

  Iorest [anonim]

  Breban, obişnuit să discute doar cu generalul Pleşiţă, îi scrie acum ministrului polonez de Externe. Ba trebuia să-i scrie direct preşedintelui Andrzej Duda. Că doară Breban e cunoscut şi de ultimul cetăţean din Botswana, care a dat mereu o ....monedă naţională... pe cărţile lui. Moş Breban,e gata, a murit Ceauşescu, s-a dus la Belzebut şi Pleşiţă, fă un efort şi aliniază-te noilor condiţii istorice, că a picat URSS-ul şi tancurile, puştile şi cătuşele nu se mai folosesc pentru delict de opinie.
 • +8 (8 voturi)    
  Taceti din gura! (Vineri, 12 iunie 2015, 14:18)

  Gheo09 [utilizator]

  Domnule Breban,


  Va rog sa taceti din gura.
  Daca gura d-voastra este sloboda, lasati-o si pe a altora sa fie la fel.
 • +10 (10 voturi)    
  cu manie Proletara (Vineri, 12 iunie 2015, 14:19)

  un domn [utilizator]

  aripa bolshevika din Academia Romana se manifesta...ce asteptari putem avea de la bolshevicii p$dishti ? ati citit ce a debitat latrinarul de El Insusi....acum si acest brebenel..RUSHINE P$D si celor care idolatrizeaza fanatic cultul Bolshevik !
 • +9 (9 voturi)    
  ... (Vineri, 12 iunie 2015, 14:20)

  CosminMaricari [utilizator]

  Stimabilul domn Breban trăieşte încă în comunism (sistem pe care, de altfel, îl regretă şi a cărui dispariţie a deplâns-o în mod public). Libertatea de expresie şi de conştiinţă îi sunt noţiuni străine, nu le înţelege şi nu le poate admite. De aceea nu poate să înţeleagă de fapt nici ceea ce a spus dl. Marek Szczygiel.

  În plus, ideea că Liiceanu, Patapievici şi Pleşu sunt considerate personalităţi culturale de prim rang în Polonia îl deranjează vizibil. Dl. Breban este cunoscut în primul rând datorită orgoliului imens şi părerii nejustificat de bune pe care o are despre talentul propriu (inexistent, dacă mă întrebaţi pe mine), iar ideea că aceşti boieri ai minţii reprezintă cultural România în Europa este de nesuportat.
 • +11 (11 voturi)    
  'telectualitatea lu' pesede (Vineri, 12 iunie 2015, 14:21)

  bogdan1477 [utilizator]

  Alde breban traiesc inca in logica comunismului tirziu al lui nea nelu. E clar ca nu vorbesc aceeasi limba ce restul Europei. E cumva similara declaratia lui cu cea a distinsului ministru Rus care, vrind sa ne explice cite locuri de munca va genera masterplanul lui, a ajuns sa eticheteze nevestele tuturor romanilor plecati in afara drept curve. Asha si bula asta, vrind sa zica ceva de rau de Patapievici, i-a iesit din cavitatea bucala ceva cu polonezi si impuscaturi. Atit il duce capul pe distinsul academician. Si bineinteles ca spre deosebire de Rus, cariua i s-a administrat un sut in posterior, breban vrea acu si scuze de la ambasador ca n-a priceput nimic si ca-l jigneste de pomana...
 • +10 (10 voturi)    
  dl breban (Vineri, 12 iunie 2015, 14:33)

  sachei [utilizator]

  cu tot respectul, romanul are o vorba, cind esti in rahat, NU TE MAI AGITA.
 • +9 (9 voturi)    
  nu meriti (Vineri, 12 iunie 2015, 14:47)

  dum_i [utilizator]

  nu meriti nici un scuipat, 'academiciene'
 • +11 (11 voturi)    
  n-ai cu cine.... (Vineri, 12 iunie 2015, 15:05)

  moby dick [utilizator]

  ....un bizon. Aproape ca ii da un cap in gura ambasadorului pentru ca si-a permis sa-l mustre elegant. Si mai lasati-ma cu argumentul ca Breban reprezinta totusi ceva in literatura. O fi, dar asta nu-i da dreptul sa se comporte mitocaneste si sa-si exhibe frustrarile de caracter marunt. Cum din pacate se intampla tot mai des, talentul nu garanteaza implicit si un caracter pe masura. Avem in literatura noastra o sumedenie de exemple.
 • +10 (10 voturi)    
  Nicolae Breban (Vineri, 12 iunie 2015, 15:16)

  vali47 [utilizator]

  Academicianul ăsta se comportă mai rău ca un analfabet.Poate ar fi bine ca persoanele bătrâne academicieni să li se facă un control psihiatric înainte de a fi antrenați în vreo dezbatere.Breban prea crede că la știe pe toate și că este deasupra tuturor făcând de râs România prin declarații tembele.Bucuria proștilor că sunt și academicieni tembeli.
 • +9 (9 voturi)    
  demolati academia (Vineri, 12 iunie 2015, 15:16)

  Freud [anonim]

  si construti-o din nou. construiti un spital de psihiatrie si ingramaditi acolo pe toti cei care n-au fost, dar trebuiau impuscati in decembrie '89.
 • +12 (12 voturi)    
  Grobianul Breban tuna si fulgera degeaba ! (Vineri, 12 iunie 2015, 15:19)

  Plagarus [utilizator]

  Respect ambasadorului Poloniei si aspectelor corect afirmate de dansul
 • +9 (9 voturi)    
  deh (Vineri, 12 iunie 2015, 15:36)

  MirceaA [anonim]

  domnule, cand toti inteleg gresit mesajul, inseamna ca idiotul esti tu
 • +9 (9 voturi)    
  sau (Vineri, 12 iunie 2015, 16:16)

  comi [anonim]

  formularea lui Breban a fost: sa isi retraga vorbele sau sa fie impuscat!
 • +5 (5 voturi)    
  Vai, vai... (Vineri, 12 iunie 2015, 17:05)

  Gladiatorul [utilizator]

  ...tovarase-camarad Breban, tot dumneavoastra va simtiti vexat?! Cu tupeu comunisto-legionar indrazniti sa-l rugati pe ministrului de Externe al Poloniei sa ceara ambasadorului Poloniei acreditat la Bucuresti sa va ceara scuze. Pentru ce, domnule Breban? Asadar tov. Breban admira poporul polonez care ar impusca vreun Patapievici sau Liiceanu polonez daca acestia s-ar comporta precum bravii nostri intelectuali. Si tot Breban se arata neplacut surprins de declaratia ambasadorului Poloniei. Noi romanii nu stim sa ne recunoastem greselile. Nu am nimic cu opera unui Breban sau Eugen Simion. Dar cu oameni de acest fel n-as vrea sa am de-a face. Rusine adanca, tovarase Breban. Diaspora stie de ce.
  • +5 (5 voturi)    
   iar (Vineri, 12 iunie 2015, 18:11)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Gladiatorul

   deschide gura boul asta ceausist, el insulta si tot el vrea scuze,incredibil. In curind o va inchide pentru totdeauna, ca mult nu mai are, sigur are vreo boala serioasa, si voi bea o bere la pet pentru asta, mai mult nu merita.
 • +6 (6 voturi)    
  Îmi pare rău... (Vineri, 12 iunie 2015, 19:22)

  Paganelis [utilizator]

  ... că trebuie să folosesc un asemenea limbaj... Băi, Brebane, ție nu ți-e rușine? Terfelești o țară întreagă și ai pretenția ca un om civilizat și decent, precum Excelența Sa, ambasadorul Poloniei să-și retragă cuvintele? MARȘ, NESIMȚITULE!
 • +3 (3 voturi)    
  Delir, de N.Breban (Vineri, 12 iunie 2015, 20:36)

  n.dumiritu [anonim]

  "Faptul ca ... dl ambasador isi exprima admiratia in ceea ce-i priveste (pe L si P), constituie o sustinere implicita a calomniei si o tacita acceptare a scabrozitatilor scrise de dl Patapievici despre istoria, identitatea si limba poporului roman." = proces de intentie. Daca si ministrul de externe polon nu-i da satisfactie, inca un proces de intentie trimis mai sus ierarhic? Oricine refuza sa dea cu noroi in L si P e inamicul poporului roman si trebuie bestelit prin asociere? Cineva stie sa puna stop acestui delir?
 • +2 (2 voturi)    
  . (Vineri, 12 iunie 2015, 21:06)

  comentator [anonim]

  pe asta nu-l impusca nimeni?
 • -2 (2 voturi)    
  un oficial polonez desena un Obama cu banana (Vineri, 12 iunie 2015, 21:39)

  visio [anonim]

  deci, cam ăștia sunt polonezii..dacă ar fi să îi categorism funcție de politicieni!
  Altfel, Patapievici este un evreu penibil!
 • -3 (3 voturi)    
  Ola (Vineri, 12 iunie 2015, 22:44)

  eu si tu [anonim]

  Rusine domnilor Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici pentru pupincurismul de care au dat dovada de ani incoace.
 • +2 (2 voturi)    
  Petre Tutea (Vineri, 12 iunie 2015, 22:48)

  ioan [anonim]

  Domnu,Breban ..academician,fost slujitor al lui ceasca,sper ca nu te ai referit si la Petre Tutea ?sau asa cum au vrut comunistii ...? sa il omoare te gandesti domnia ta sa il reclami la institutia care ti-a fost paza multi..multi ani.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă